Rusland: Sint Petersburg en de Zilveren Ring van 25/01 tot 02/02

Klik op de foto voor een dia-show


Data

Van 25/01 tot 02/02

Reisduur

9 dagen

Prijzen

Prijs: € 2.595,00

Vroegboekkorting

Prijs tot: 31/10 - € 2.495,00

Gids & Reisleider

Reisleider: drs. Paul Schiethart, gids: Jelena Koetnaja

Inclusief

Alle vervoer en excursies (inclusief entreegelden) zoals in dit programma, inclusief een privé concert, alle fooien ten behoeve van de groep, alle hotelovernachtingen met ontbijt, alle lunches en alle diners hetzij in het hotel waar men logeert, hetzij in een restaurant in de stad.

Exclusief

Visumkosten à ca. € 90,-

Toeslagen

Éénpersoonskamertoeslag € 225,-

Sint Petersburg en de Zilveren Ring

Reis 2

De afgelopen jaren hebben we verscheidene zeer geslaagde winterreizen naar Rusland georganiseerd. Deze keer gaan we naar de Zilveren Ring, de driehoek tussen Sint Petersburg, Novgorod en Pskov. De winter blijft een bijzondere tijd om Rusland te bezoeken, weliswaar koud, variërend van 0 tot -20 en met bijna gegarandeerd sneeuw wat vooral de kremlins (forten) in Novgorod en Pskov sprookjesachtig maakt. Het is geen kou die door merg en been gaat als men zich goed kleedt (en vooral ook goed schoeit), integendeel het is juist erg opwekkend. Zo ervaren het de Russen en zo hebben ook de deelnemers aan onze Russische winterreizen het de afgelopen jaren ervaren. En het is interessant om Rusland te zien zoals de Russen het 4-5 maanden per jaar meemaken en zoals het het decor in vele Russische romans is.
Wat Sint Petersburg betreft, bezoeken we deze keer een aantal minder bekende bezienswaardigheden, zoals het Stieglitz Paleis en de diamantcollectie van de Hermitage. Verder gaan we naar het Museum van de Politieke Geschiedenis, een historisch museum in een prachtig art-nouveau huis en naar de Bloedkathedraal, die met zijn gekleurde uienkoepels, in deze tijd met wat sneeuw erop, sprookjesachtig aandoet. Buiten Sint Petersburg staan Veliki Novgorod (Groot-Novgorod in tegenstelling tot Nizjni Novgorod ten Zuiden van Moskou) en Pskov op het programma, maar ook het kleine, charmante Staraya Russa, waar Dostojevski zijn warme datsja gehad heeft. We zullen er een wandeling ‘in de voetsporen van de gebroeders Karamazov’ maken. Novgorod, één van Ruslands oudste steden, en Pskov speelden een belangrijke rol in de vroege geschiedenis van Rusland, een rol die weerspiegeld wordt in de prachtige kloosters die beide steden nog herbergen. Vooral Novgorod was sinds de 9e eeuw een geduchte concurrent van Kiev, waar toen het zwaartepunt van het eerste Russische Rijk lag. Het Kremlin, fort, maakt er met zijn grote muren en torens een onvergetelijke indruk, zeker in de winter. Pskov, indrukwekkend gelegen aan de rivier de Velikaya, was van de 14e tot begin 16e eeuw een min of meer onafhankelijke staat die gelieerd was aan de Hanzensteden en daarmee een poort naar West-Europa. Pas in 1510 werd het door Moskou veroverd en geïncorporeerd in het Russische Rijk. Hier was het dat in maart 1917 Tsaar Nicolaas II afstand deed van de Russische troon. Tot slot gaan we de laatste dag naar het minder vaak bezochte paleis van Gatsjina, dat weer geheel in zijn oude luister hersteld is.

Natuurlijk mag U ook weer een aantal speciale dingen verwachten, zoals een Russische theeceremonie met honingproeverij, naast een privé concert.
We logeren in prettige, warme hotels, in Petersburg en Pskov vier sterren, in Novgorod een goed en centraal gelegen drie sterren hotel.
In januari/februari liggen de gemiddelde minimum temperaturen rond de -10 C, de gemiddelde maximum temperaturen rond de -5 C, met uitschieters naar beneden en boven. Zoals gezegd, is er bijna gegarandeerd sneeuw.

Gids: Mw. Jelena Koetnaja, die uitstekend Nederlands spreekt en ook op uitstekende wijze onze andere reizen naar Rusland gegidst heeft.
Reisleider: drs. Paul Schiethart, directeur van het bureau, heeft Klassieke Talen en Nieuwgrieks, met bijvakken Turks en Italiaans, in Leiden en Amsterdam gestudeerd en heeft vele reizen begeleid, waaronder ook vele reizen naar Rusland.

N.B. De reis kan ook gemakkelijk vanuit Brussel worden gemaakt.

Deze reis is CO2-neutraal met een Southpole-certificaat (zie op de Homepage van deze website het tabje Milieu: CO2-neutraal Reizen).Programma van dag tot dag

za 25/01/20:

Vertrek om 12.50 uur per KLM-lijnvlucht van Schiphol naar Sint Petersburg waar aankomst rond 17.35 uur (dit is 15.35 Nederlandse tijd). Transfer naar ons prettige, centraal gelegen vier sterren hotel vlakbij het paleisplein, waar diner in de buurt en overnachting.

zo 26/01/20:

’s Ochtends gaan we eerst naar het Preobrazjenski-klooster om een stukje van de ochtendmis bij te wonen. Daarna gaan we naar het bijzonder interessante Museum voor Toegepaste Kunst in het Stieglitz-paleis uit 1896, met een mooie collectie Westeuropese en Russische kunstvoorwerpen. Na de lunch gaan we terug naar Sint Petersburg waar bezoek aan o.a. de diamanten collectie van de Hermitage, het vroegere Winterpaleis van de tsaren. Aansluitend brengen we nog een bezoekje aan het Isaak Brodski Museum, in het woonhuis van deze Russische schilder, waar voor ons ook nog een privé concert gegeven wordt. Diner in een gezellig restaurant in de stad.

ma 27/01/20:

Rond 10.00 uur bezoek aan het Museum van de Politieke Geschiedenis, in een prachtig art-nouveau huis gebouwd in 1906 voor Mathilda Ksjesinskaya, de prima ballerina van het Mariinskiy Theater. Het museum omvat een grote collectie historische voorwerpen, van de tijd van Catherina de Grote tot heden. We vinden er decreten van Napoleon, maar bijvoorbeeld ook de correspondentie van Gorbatsjov. We lunchen in de stad en gaan na de lunch naar de zgn. Bloedkathedraal (ook wel de Verrijzenis van de Heiland en het Gemorste Bloed). De kerk die haast sprookjesachtig aandoet met zijn kleurige uienkoepels werd gebouwd op de plaats waar Tsaar Alexander II vermoord werd. Binnen zijn er prachtige laat-19e eeuwse mozaïeken. De rest van de middag is vrij, zodat men ook op eigen gelegenheid rond kan dwalen of inkopen kan doen in het prachtige centrum van Sint Petersburg. Diner in een gezellig restaurant in de stad.

di 28/01/20:

Rond 09.00 uur verlaten we Sint Petersburg en rijden in drie uur door het uitgestrekte witte Russische landschap naar Veliki Novgorod. Na de lunch bekijken we de stad: het Kremlin uit de 15e eeuw, met het Ikonen-museum, de Sofia-kathedraal, één van de oudste kerken van Rusland, gebouwd tussen 1045 en 1050, de Transfiguratie-kerk (fresco’s van Feofan Grek uit 1378) en de oude winkelgalerij. Diner en overnachting in een prettig drie sterren hotel.

wo 29/01/20:

Te Novgorod: ’s Ochtends bezoek aan één van de oudste kloosters van Rusland, het Yoeriev-klooster uit 1030. In de buurt bezoeken we een leuk openluchtmuseum gewijd aan de houten Russische bouwkunst. Een twintigtal houten kerkjes en huizen van de 14e t/m de 19e eeuw werden hier in 1964 naartoe overgebracht. In de sneeuw zien ze er prachtig uit. Na de lunch gaan we naar het Choetinski-klooster, een nog werkend vrouwenklooster, oorspronkelijk uit 1192, maar de prachtige kathedraal dateert uit 1515. Bij terugkeer hebben we nog wat vrije tijd om zelf door Novgorod te wandelen. Diner en overnachting in het hotel.

do 30/01/20:

We verlaten Novgorod en rijden in anderhalf uur naar het 100 km zuidelijker gelegen Staraya Rusa, niet ver van de oevers van het Ilmen-meer. We bezoeken het Dostojevski-museum (in de datsja waar hij gewoond heeft) en maken een wandeling in de voetstappen van de Gebroeders Karamazov. We bezoeken ook het Kosinski-klooster, ook al bekend uit dezelfde roman, Na de lunch in Staraya Russa gaan we verder naar Pskov, waar we rond 18.00 uur aankomen. Diner en overnachting in een prettig vier sterren hotel in het centrum van de stad (in een oud koopmanshuis).

vr 31/01/20:

Te Pskov: allereerst bezoek aan twee kleine stadjes even buiten Pskov, Izborsk (één van de oudste forten van Rusland, met de ‘Uientoren’ uit 1330 en de nederzetting Truvorov uit de 8e eeuw, met een beroemd kruis) en Petsjori, waar we het Pskovo-Petsjorovo holenklooster, een nog werkend –en ook in de Sovjet-tijd werkend- mannenklooster uit de 15e eeuw bezoeken. Na de lunch in Pskov bezoeken we het locale Kremlin, hier Krom geheten, met de 12e eeuwse Trojitski (Drieëenheid) kathedraal. Hij ligt, met zijn 85 m hoge spits prachtig aan de oevers van de Velikaja-rivier en dateert in zijn huidige vorm uit het einde van de 17e eeuw. Tot slot komen we bij het monument van Ruslands grootste held en heilige: Alexander Nevski.

za 01/02/20:

Vanochtend gaan we naar het Mirozjki klooster uit 1152 met schitterende fresco’s uit de 12e eeuw. We bezoeken er ook het ikonen-atelier dat bij het klooster hoort. Na de lunch bezoeken we een honingfabriekje waar we een honingproeverij en een Russische theeceremonie meemaken. Terug in Pskov is de rest van de middag vrij.

zo 02/02/20:

’s Ochtends om 08.00 uur eerst richting Sint Petersburg. We lunchen wat vroeger buiten de stad en bezoeken na de lunch nog buiten Sint Petersburg het Grote Gatsjina Paleis. Het paleis werd tussen 1766 en 1781 gebouwd op last van Catherina de Grote voor haar minnaar Grigori Orlov. Het is een prachtig voorbeeld van Russisch classicisme. Na zijn dood schonk Catherina het paleis aan haar zoon Paul I, die er een echt keizerlijk paleis van liet maken. Daarna gaan we naar de luchthaven waar vertrek met een KLM-lijnvlucht om 18.30 uur. Door het tijdsverschil komen we om 19.35 uur op Schiphol aan.