Griekenland: Limnos, de Smidse van Hephaistos van 22/10 tot 30/10

Klik op de foto voor een dia-show


Data

Van 22/10 tot 30/10

Reisduur

9 dagen

Prijzen

Prijs: € 1.895,00

Vroegboekkorting

Prijs tot: 30/06 - € 1.795,00

Opmerkingen

N.B. Er kunnen nog kleine veranderingen in het programma komen i.v.m. de vluchten en de boot Kavala - Limnos. De reis gaat door. Er kan nog geboekt worden.

Gids & Reisleider

Drs. Paul Schiethart

Inclusief

Alle vervoer en excursies (inclusief entreegelden) zoals in dit programma, alle fooien ten behoeve van de groep, alle hotelovernachtingen met ontbijt, alle diners hetzij in het hotel waar men logeert, hetzij in een restaurant in de stad.

Toeslagen

Eénpersoonskamertoeslag: € 195,-

Limnos, de Smidse van Hephaistos

Reis 27

Een van de onbekendere en meer bijzondere eilanden van Griekenland is Limnos (Lemnos in het Oudgrieks). Het ligt verscholen in de Noordelijke Aegeïsche Zee eigenlijk pal voor de Dardanellen. In de Oudheid werd het de Smidse van de god Hephaistos genoemd, omdat het van vulkanische oorsprong is en er toen klaarblijkelijk nog rook opsteeg van het eiland (als er rook opsteeg, was Hephaistos aan het werk). Door zijn geïsoleerde ligging wordt het minder bezocht en is het meer zichzelf gebleven.
Het is een eiland met een grillige vorm, tamelijk groot, bijna 500 km2 en 16.000 inwoners, van wie er zo’n 7500 in het hoofdplaatsje Mýrina wonen. Het wordt ook wel Kastro genoemd vanwege zijn imposante Byzantijnse kasteel. Omdat het een wat groter inwonertal heeft, is het ook in deze tijd minder ‘dichtgetimmerd’ dan sommige andere eilanden: veel cafés en restaurants zijn nog open. Het straalt dan ook een gezellige sfeer uit.
Mýrina is een goed uitgangspunt om alle uithoeken van het eiland te verkennen: pittoreske dorpjes, mooie kusten en twee interessante opgravingen: die van Ifestia (vanzelfsprekend aan Hephaistos gewijd) ook wel Kabeirion geheten omdat er ook een heiligdom van de Kabeiroi, de Grote Goden, was en Poliochni, een nederzetting die zijn bloeitijd in het 3e millennium v.Chr. had en wellicht door toedoen van het (relatief) nabije Troje aan zijn eind kwam.
Mýrina zelf is waarschijnlijk al in de 13e/12e eeuw v.Chr. door Minyers (verwant aan de Myceners) gesticht, maar bleef lang in de schaduw van Ifestia (Hephaisteia) en werd pas in de Byzantijnse tijd echt belangrijk, mede door de bouw in 1186 van het grote kasteel. Het is een gezellige plaats met leuke straatjes met oude huizen, een mooie boulevard en strandjes dichtbij.
We combineren het verblijf op Limnos met een bezoek aan Kavala in Oostelijk Grieks Macedonië. Kavala zelf is een aantrekkelijke havenplaats met een groot fort en oude stad eromheen met ook nog fraaie Osmaanse monumenten. Vlakbij liggen de imposante opgravingen van Philippi, bekend van het bezoek van de apostel Paulus. Ook maken we een dagtocht naar Amfipolis, met vrij grote opgravingen (o.a. een beroemde leeuw op een sokkel en de restanten van een versteende houten brug uit de 4e eeuw v.Chr. en een prachtig archeologisch museum.
We logeren in Kavala in een comfortabel hotel aan zee, met een mooi strandje (de zee is nog aangenaam van temperatuur in deze periode). In Mýrina logeren we in een prettig stadshotel met zwembad (‘in principe nog gevuld met water’ heeft het hotel gezegd) en niet ver van de stadsstrandjes.
Eind oktober/begin november is nog een geschikte tijd. In principe is het nog aangenaam zonnig najaarsweer met temperaturen rond de 18 à 20 graden. Het is een rustig programma met ook wat vrije tijd. Mýrina is leuk om zelf te ontdekken.

Gids en reisleider: drs. Paul Schiethart, directeur van het bureau, heeft Klassieke Talen en Nieuwgrieks, met bijvakken Turks en Italiaans, in Leiden en Amsterdam gestudeerd en heeft vele reizen naar Griekenland gegidst, waaronder ook naar deze gebieden.

Deze reis is CO2-neutraal met een Southpole-certificaat (zie op de Homepage van deze website het tabje Milieu: CO2-neutraal Reizen).Programma van dag tot dag

di 22/10/19:

Om 09.10 uur vertrek per lijnvlucht van Transavia van Amsterdam naar Thessaloniki, waar aankomst om 13.05 uur. Van Thessaloniki rijden we in twee uur naar Kavala, waar overnachting in een comfortabel hotel aan zee. Diner in de buurt.

wo 23/10/19:

's Ochtends bezoek aan Kavala: het Archeologisch Museum, met mooie teracottabeeldjes, en de pittoreske bovenstad. 's Middags bekijken we de grote opgravingen van Philippi, een belangrijk centrum in de vroeg-Christelijke tijd. Overnachting in Kavala, diner in de stad.

do 24/10/19:

Vanuit Kavala bezoek aan de opgravingen en het zeer interessante museum van Amphipolis. Na de lunch rijden we naar de haven van Kavala voor de oversteek per lijnboot om 16.30 uur naar Limnos, waar aankomst om 20.30 uur. Transfer naar ons hotel in Mýrina, waar diner en overnachting.

vr 25/10/19:

Bezoek te voet aan het hoofdplaatsje Mýrina. We bekijken o.a. het Archeologisch Museum en het Kerkelijk Museum en de kathedraal en het Artemis heiligdom even buiten Mýrina.

za 26/10/19:

We bekijken vanochtend het Byzantijnse fort dat op last van keizer Andronikos I Komninos in 1186 gebouwd werd. De middag is vrij.

zo 27/10/19:

We gaan per touringcar naar de Oostkant van het eiland met o.a. het pittoreske plaatsje Moudros, gelegen aan een grote baai (waar ook op een oorlogsschip in 1918 de wapenstilstand met Turkije werd getekend) en de opgravingen van Poliochni en Ifestia.

ma 28/10/19:

Vandaag bekijken we per touringcar de Westkant van het eiland, die wat ruiger en bergachtiger is met pittoreske dorpen.

di 29/10/19:

We gaan naar het gebied ten Noordoosten van Mýrina, met bezoek o.a. aan het Folkloristisch Museum te Portianou en het dorp Kotsinas. We lunchen onderweg. In de loop van de middag naar de luchthaven van Limnos. Om 19.00 uur vertrek per lijnvlucht van Aegean Airlines naar Athene waar aankomst om 19.50 uur. Transfer naar ons hotel in de Plaka, waar diner en overnachting.

wo 30/10/19:

Transfer naar de luchthaven van Athene. Vermoedelijk om 11.50 uur vertrek wederom per Transavia-lijnvlucht naar Amsterdam, waar aankomst om 14.30 uur.