Rusland: Sint Petersburg, een keizerlijke hoofdstad van 19/10 tot 27/10

Klik op de foto voor een dia-show


Data

Van 19/10 tot 27/10

Reisduur

9 dagen

Prijzen

Prijs: € 2.395,00

Vroegboekkorting

Prijs tot: 31/05 - € 2.295,00

Gids & Reisleider

Reisleider: drs. Paul Schiethart, gids: Mw. Jelena Koetnaja

Inclusief

Alle vervoer en excursies (inclusief entreegelden) zoals in dit programma (inclusief een enkel concertje), alle fooien ten behoeve van de groep, alle hotelovernachtingen met ontbijt, alle lunches en alle diners in een restaurant in de stad.

Toeslagen

Éénpersoonskamertoeslag € 275,-

Sint Petersburg, een keizerlijke hoofdstad

Reis 25

Toen Tsaar Peter de Grote in 1703 Sint Petersburg stichtte, was het zijn bedoeling hier een ‘Venster naar het Westen’ te openen en het daarmee zo tegengesteld mogelijk te maken aan Moskou dat hij door zeer traumatische gebeurtenissen in zijn jeugd verafschuwde. Hij maakte Sint Petersburg, genoemd naar zijn schutspatroon Sint Petrus, tot hoofdstad, hoewel Moskou altijd de kroningsstad is gebleven.
De geschiedenis van de stad begint met de bouw van de Petrus- en Paulusvesting aan de oever van de rivier de Neva, enkele kilometers van de zee. Spoedig begon hij met de bouw van de stad zelf aan de overkant van de rivier. De stad groeide snel. Hij trok buitenlandse kooplieden en handwerkslieden aan, zoals Hollanders en Duitsers.
De opvolgers van Peter zetten zijn ideeën voort en zo ontstond een westerse stad die door de oekaze dat niets hoger mocht worden dan het koninklijke paleis, lijkt te zweven tussen lucht en water. Door de Hollandse en Italiaanse invloeden doet het stadsbeeld met haar kanalen en grote rivier sterk denken aan Venetië of Amsterdam. Doordat de stad in betrekkelijk korte tijd is voltooid, ontstond een zeer evenwichtig en konsekwent geheel. Ook nu nog zijn elegance en harmonie de meest opvallende karakteristieken.
Dezelfde stijl werd ook voortgezet buiten Sint Petersburg in de indrukwekkende paleizen van o.a. Catherina de Grote en Paul I, die na de Tweede Wereldoorlog prachtig zijn gerestaureerd.
We kunnen deze week niet alleen van de architectuur genieten, maar ook van de grote kunstcollecties in de Hermitage en het Russisch Museum. Daarnaast staat er ook een aantal dingen op het programma die de reis ook voor mensen die vaker in Petersburg zijn geweest, interessant maakt.
We gaan deze keer eind oktober. De herfst in Petersburg is mooi met de parken die herfstkleuren hebben en nog redelijk aangename temperaturen (rond de 16 graden en minder regen dan in de zomer). We logeren in een comfortabel hotel, vlakbij het Paleisplein met de Hermitage.

Gids: Mw. Jelena Koetnaja, die uitstekend Nederlands spreekt en ook op uitstekende wijze onze andere reizen naar Rusland gegidst heeft.
Reisleider: drs. Paul Schiethart, directeur van het bureau, heeft Klassieke Talen en Nieuwgrieks, met bijvakken Turks en Italiaans, in Leiden en Amsterdam gestudeerd en heeft vele reizen begeleid, waaronder ook vele reizen naar Rusland.

N.B. De reis kan ook gemakkelijk vanuit Brussel worden gemaakt.

Deze reis is CO2-neutraal met een Southpole-certificaat (zie op de Homepage van deze website het tabje Milieu: CO2-neutraal Reizen).Programma van dag tot dag

za 19/10/19:

Vertrek om 13.00 uur per KLM-lijnvlucht van Schiphol naar St. Petersburg waar aankomst om 16.50 uur. Diner in de buurt van het hotel en overnachting in een prettig hotel vlakbij de Hermitage.

zo 20/10/19

’s Ochtends gaan we eerst naar het Preobrazjenski-klooster om een stukje van de ochtendmis bij te wonen. Daarna gaan we naar het bijzonder interessante Museum voor Toegepaste Kunst in het Stieglitz-paleis uit 1896, met een mooie collectie Westeuropese en Russische kunstvoorwerpen. ’s Middags bezoeken we het Yousoupovpaleis. De prinselijke familie Yousoupov behoorde tot de rijkste in het Russische Rijk. Het stadspaleis, dat wij vandaag bezoeken is een goed voorbeeld van de weelde waarmee deze familie zich omringde. Er is zelfs een theater, dat plaats bood aan 250 mensen. Het paleis is vooral beroemd omdat hier Rasputin is vermoord.

ma 21/10/19:

's Ochtends bezoeken we het Russisch Museum. Dit museum, gewijd aan de Russische kunst is ondergebracht in het klassicistische paleis van Michael, de broer van Nicolaas I. Behalve ikonen zien wij hier 19e en 20e eeuwse kunst uit Rusland, bijv. werken van Repin, maar ook modernere meesters, zoals Kandinsky. ’s Middags staat het Stroganoff paleis op het programma. Het paleis is in 1752-1754 gebouwd door Rastrelli, de architect van Catharina de Grote, voor Sergej Stroganoff. Het is een van de weinige barokpaleizen aan de Neski Prospekt en tegenwoordig onderdeel van het Russisch Museum. Ook maken we, indien het weer het toelaat, een rondvaart door de grachten van de stad.

di 22/10/19:

Excursie naar Petrodvorets (Peterhof). Hoewel Peter de Grote zelf de voorkeur gaf aan een eenvoudige woning, zoals Monplaisir, liet hij, om indruk te maken op de buitenlandse gasten, dit fraaie paleis bouwen. Lunch in de buurt van het paleis. ’s Middags gaan we naar de Kottedzj (‘Cottage’), op het terrein van Peterhof, waar Nicolaas II met zijn gezin en zieke zoon Alexej teruggetrokken de laatste jaren van zijn regering doorbracht. Het geheel heeft een veel huiselijker sfeer dan de paleizen.

wo 23/10/19:

's Ochtends bezoek aan de Hermitage, waar we een gedeelte van de beroemde collectie zien. De zalen zijn op zichzelf al overweldigend.’s Middags gaan we naar de minder vaak bezochte, maar bijzonder interessante depots van de Hermitage, in het zogenaamde ‘Oude Dorp’ op een van de eilanden van de stad.

do 24/10/19:

’s Morgens bezoeken we het Yelagin-paleis, een veel onbekender neo-klassicistisch paleis in de stad, dat onlangs prachtig gerestaureerd is. Daarna bekijken we ook nog de zogenaamde Bloedkathedraal (ook wel de Verrijzenis van de Heiland en het Gemorste Bloed). De kerk, die haast sprookjesachtig aandoet, met zijn kleurige uienkoepels werd gebouwd op de plaats waar Tsaar Alexander III vermoord werd. Binnen zijn er prachtige laat-19e eeuwse mozaïeken. De middag is vrij. Aangezien we in een heel centraal gelegen hotel verblijven, kan men gemakkelijk te voet van alles bekijken.

vr 25/10/19:

’s Ochtends gaan we naar de weinig bezochte keizerlijke porseleinfabrieken, waar het porselein voor de Tsarenfamilie en andere rijke Russen werd en (wordt) gefabriceerd. Na de lunch gaan we naar het gebouw van de Generale Staf aan het Paleisplein, waar sinds een paar jaar de schitterende collectie Impressionisten van de Hermitage gevestigd is.

za 26/10/19:

's Morgens bezoek aan de Peter & Paulus vesting met kathedraal. Met de bouw van deze vesting begint eigenlijk de geschiedenis van de stad. In de kathedraal zijn vele tsaren bijgezet, o.a. Peter de Grote en ook de laatste tsaar, Nicolaas II en zijn vrouw. Daarna bekijken we de Isaac kathedraal. Deze enorme kerk heeft vooral de Franse stijl, zoals die van de Dôme des Invalides, tot voorbeeld. In het overweldigende interieur is veel gebruik gemaakt van kostbare gesteenten, zoals malachiet en amethist. ’s Middags bekijken we het Menshikovhuis, mooi gelegen aan de rivier de Neva. Het was het eerste stenen huis in St. Petersburg. Duidelijk is de invloed van de Hollandse architectuur. Het interieur is gedecoreerd met Hollandse tegels, vaak tot het plafond toe! Afscheidsdiner in een sfeervol restaurant in de stad.

zo 27/10/19:

's Ochtends Poesjkin (Tsarskoye Selo), naar het Catharinapaleis. Dit paleis, begonnen door tsarina Elisabeth, werd door de latere heersers, zoals Catherina de Grote, uitgebreid. Het werd bijna volledig verwoest in de Tweede Wereldoorlog, maar is nu grotendeels prachtig gerestaureerd. De beroemde barnsteenkamer, die aan het einde van de oorlog op geheimzinnige wijze verdween, is nu op de originele plaats gereconstrueerd: een werk van vele jaren. Na een bijzonder gezellige afscheidslunch gaan we naar de luchthaven van Sint Petersburg, vanwaar vertrek wederom per KLM-lijntoestel om 18.30 uur naar Amsterdam, waar aankomst om 19.35 uur) (het is twee uur later in Sint Petersburg).