Armenië: Het land op zijn mooist in het 'Fluwelen Seizoen' van 03/10 tot 16/10

Klik op de foto voor een dia-show


Data

Van 03/10 tot 16/10

Reisduur

14 dagen

Prijzen

Prijs: € 2.995,00

Vroegboekkorting

Prijs tot: 15/05 - € 2.895,00

Gids & Reisleider

Gids: Zeer goede, beminnelijke, lokale gids. Reisleider: drs. Paul Schiethart.

Inclusief

Alle vervoer en excursies (inclusief entreegelden) zoals in dit programma, alle fooien ten behoeve van de groep, alle hotelovernachtingen met ontbijt,de meeste lunches (alleen enkele in Yerevan niet) en alle diners (behalve de eerste avond) hetzij in het hotel hetzij in een restaurant in de stad.

Toeslagen

Éénpersoonskamertoeslag € 350,-

Het land op zijn mooist in het 'Fluwelen Seizoen'

Reis 24

Armenië was ook voor onszelf een grote ontdekking, een land met een heel eigen cultuur en een lange en vooral roerige geschiedenis. Het is het oudste christelijke land ter wereld, waar in 301 het Christendom tot staatsgodsdienst werd verheven. Het Armeens-Apostolisch Orthodoxe geloof is sterk verbonden met de geschiedenis van het land zelf. Het spirituele centrum van het land is Echmiadzin, even buiten de hoofdstad Yerevan, waar de Katholikos van de Armeense kerk zijn zetel heeft.
Naast dit eigen culturele aspect is er het landschappelijke: het woeste, onherbergzame landschap in het zuiden en het lieflijke alpine landschap in het noorden vormen een rijk contrast. Inmiddels is ook het zuiden, inclusief Karabach, goed te bereizen. We vinden er o.a. het prachtige Tatev-klooster en de indrukwekkende Zorats Stenen (het Armeense Stonehenge, waar het overigens helemaal niet op lijkt, maar het is wel spectaculair).
We beginnen en eindigen echter onze reis met een uitgebreid bezoek aan de hoofdstad Yerevan zelf. De stad is rond 1935 grotendeels opgetrokken uit grijszwart en rood vulkanisch gesteente. Het heeft een aparte ‘Neo-Armeense’ architectuur. We zullen er het Matenadaran bezoeken, ofwel de imposante Nationale Bibliotheek met meer dan 20.000 Armeense handschriften waarvan vele prachtig en vrolijk verlucht. Ook staat een bezoek aan het zeer indrukwekkende Genocide Gedenkteken (monument voor een van de meest tragische perioden uit de Armeense geschiedenis, in 2015 honderd jaar geleden) op het programma.
In de buurt van Yerevan bezoeken we ook Garni (een Griekse tempel omringd door een prachtig gebergte en diepe dalen, met kleine riviertjes). Het is gebouwd in de eerste eeuw en heeft gediend als residentie van Armeense koningen. Vlakbij ligt het Geghard klooster, genoemd naar de speer waarmee, naar verluidt, Christus is doorboord. De speer zelf bevindt zich nu in Echmiadzin.
Al met al hebben we in samenwerking met onze uitstekende Armeense gids, weer een zeer veelzijdig en compleet programma gemaakt, waarbij we ook uitgebreid met de Armeniërs zelf en hun cultuur, hun muziek en hun keuken kennis kunnen maken. Naast de hoogtepunten die voor elke bezoeker die voor het eerst naar Armenië komt, een must zijn, hebben we ook voor mensen die al eerder met ons Armenië bezocht hebben, weer talrijke nieuwe dingen op het programma. We hebben alle gelegenheid om van het mooie landschap te genieten waar de meeste monumenten in gesitueerd zijn: soms kale bergen, soms beboste hellingen, telkens anders, naast allerlei pittoreske dorpen.
Wat de vluchten betreft, hebben we gekozen voor de iets duurdere dagvluchten van AirFrance (er zijn geen andere dagvluchten), zodat men niet in het holst van de nacht aankomt en vermoeid aan de reis begint.
De hotels zijn inmiddels overal gemiddeld goed en ook het eten is goed en smakelijk. Armenië kent een behoorlijke hygiënische standaard.
Deze keer maken we de reis begin oktober, in wat men in Armenië het ‘Fluwelen Seizoen’ noemt, een tijd waarin het nog aangenaam weer is en de vele bossen zich al in herfstkleuren beginnen te tooien. Op deze manier kunnen we genieten van één van de meer bijzondere en wat minder ontdekte landen aan de randen van Europa.

Gids: Zeer goede, beminnelijke, lokale gids.
Reisleider: drs. Paul Schiethart. Hij heeft Klassieke Talen en Nieuwgrieks gestudeerd en is een paar keer eerder in Armenië geweest, met en zonder groep.Programma van dag tot dag

do 03/10/19:

Rond 10.30 uur per lijnvliegtuig van AirFrance via Parijs naar Yerevan, de hoofdstad van Armenië. Aankomst te Yerevan om 20.25 uur (Het is drie uur later in Armenië). Overnachting in een prettig, centraal gelegen hotel te Yerevan.

vr 04/10/19:

Een eerste kennismaking met Yerevan: we maken een kleine stadsrondrit om de bekendste monumenten te zien. Daarna bezoeken we de Matenadaran-bibliotheek met een schitterende collectie Armeense handschriften van de vroege Middeleeuwen tot in de 19e eeuw. Ook staat het huis-museum van de schilder Martiros Saryan op het programma. Enkele van zijn kleurige schildererijen waren een paar jaar geleden in Groningen te zien. De lunch is vrij, diner in de buurt van het hotel.

za 05/10/19:

’s Ochtends brengen we vanuit Yerevan allereerst bezoek aan de ruïnes van Zvartnots, waar een enorm grote ronde kerk heeft gestaan. Daarna gaan we naar het Heilig Echmiadzin, het ‘Vaticaan’ van de Armeense kerk, met de kathedraal van de Katholikos en de St. Gayane-kerk. Na de vrije lunch bezoeken we het Sardarapat, het indrukwekkende Genocide-monument en het kleine maar aardige huismuseum van de cineast Parajanov. In Yerevan diner in de buurt van het hotel.

zo 06/10/19:

Van Yerevan gaan we via Oshakan naar Gyumri, het vroegere Leninakan, de tweede stad van Armenië. In Oshakan bezoeken we de kerk gewijd aan Mashtots, de vader van het Armeense alfabet. In de tuin staan tussen de rozen de letters opgesteld. In Agarak bezoeken we de opgravingen van een nederzetting die van 3000 v.Chr. tot in de Romeinse tijd bewoond is geweest. In Talin bekijken we indrukwekkende ruïnes van de grote 7e eeuwse kathedraal die hier nog grotendeels overeind staat. In Sarakunk bezoeken we de heilige waterbron en tot slot in Harich het prachtige 7e eeuwse klooster Harichavank, met een indrukwekkende koepel. Pick-nick-lunch onderweg. Te Gyumri diner en overnachting in een comfortabel hotel.

ma 07/10/19: We bekijken Gyumri, een gezellige en langzaamaan weer geheel opgebouwde stad, en bezoeken o.a. het Asmalazyan Museum, gewijd aan deze niet onverdienstelijke schilderende zusters en het Merkurov Museum, gewijd aan een Sovjet beeldhouwer. In de buurt van Gyumri bekijken we de heilige plaats Tak Qar (met wensrots) en het 10e eeuwse klooster van Mamarshen, prachtig in een kleine groene vallei gelegen. Tussendoor lunch en ’s avonds diner en overnachting te Gyumri.

di 08/10/19:

We verlaten Gyumri en gaan allereerst naar de Shirakamut-grotten, daarna de nekropolis van Stepanavan en het fort van Lori, beide uit het derde tot het midden van het eerste millenium v.Chr.. Te Ardvi bekijken we de 17e eeuwse kloosterkerkruïne, prachtig in een leeg landschap gelegen. In de buurt is de imposante 6e eeuwse basilica van Odzun. Lunch onderweg. Later in de middag rijden we door naar Haghpat waar we dineren en overnachten in een klein, charmant hotelletje aan de rand van het dorp.

wo 09/10/19:

Bezoek aan Hagpat en de landschappelijk fraaie omgeving. Allereerst bekijken we het prachtig gelegen Haghpat-klooster zelf, één van de mooiste kloosters van Armenië. Vervolgens gaan we naar het 11e-13e eeuwse Aghtala complex, een van de weinige kerken met nog uitgebreide fresco’s. Via Goshavank, een 12e eeuws klooster, geheel gerestaureerd en in een mooie groene vallei gelegen, rijden we naar Dilijan, waar diner en overnachting in een comfortabel hotel.

do 10/10/19:

In Dilijan bezoeken we allereerst het aardige lokale museum, met schilderijen van Armeense meesters. In de buurt van Dilijan bezoeken we het Haghartsin klooster. Het werd gebouwd onder patronage van de Bagratuni prinsen, van wie er ook enkele begraven liggen. Vervolgens gaan we naar een dorp van Molokans, een Russische secte die zich in de 16e eeuw van de Orthodoxe kerk heeft afgescheiden. In de loop van de middag bezoeken we nog het romantisch gelegen Jukhtak kloostertje, uit de 12 eeuw. Lunch onderweg en diner in het hotel te Dilijan.

vr 11/10/19:

Van Dilijan reizen we vandaag naar Yeghenadzor. Onderweg maken we van Ayrivank een boottochtje over het Sevan-meer naar het Sevanavank schiereilandje, waar we het gelijknamige klooster bezoeken, met prachtige uitzichten over het meer. Aan de oever van het meer bezoeken we ook Noradous, een indrukwekkende begraafplaats met honderden Khachkars, schitterend bewerkte grafzerken van de 10e eeuw tot nu. Via de Selim-pas met de imposante 14e eeuwse karavansaray rijden we door naar Yeghegnadzor, waar diner en overnachting.

za 12/10/19:

Van Yeghegnadzor rijden we eerst naar Jermuk. In dit bronnenplaatsje bezoeken we het aardige lokale schilderijenmuseum en maken we een wandeling langs het brongebouw aan een meertje. Vandaar gaan we verder naar Zorats Karer, het Armeense ‘Stonehenge’, met stenen die opgesteld staan als een intrigerend observatorium. Daarna door naar Goris waar diner en overnachting in een bijzonder sfeervol hotel.

zo 13/10/19:

’s Ochtends gaan we allereerst naar het spectaculair op een klif gelegen Tatev klooster uit de 9e eeuw. Een deel van het traject doen we met een moderne kabelbaan dwars over de bergen. Vervolgens maken we een kleine stadstour door Goris, een aardig plaatsje met mooie oude huizen. Tot slot gaan we naar Khandzoresk, een holen stadje in een prachtige vallei. Diner en overnachting in ons hotel te Goris.

ma 14/10/19:

We verlaten Goris en gaan eerst naar het stadje Sisian, waar we de mooie 6e eeuwse kerk van Sisavan bekijken. Daarna gaan we naar de Areni grot, waar men vondsten uit het 5e millennium v.Chr. heeft gedaan. In de buurt bezoeken we nog het Noravank-klooster, het meesterwerk van architect/miniatuurschilder Momik uit de 13e eeuw, indrukwekkend gelegen op een bergplateau. Vlakbij Yerevan stoppen we bij Khor Virap (‘De Slangenkuil’), het klooster van Sint Krikor de Verlichter, de belangrijkste heilige van de Armeense kerk. We hebben er een indrukwekkend uitzicht op de berg Ararat, aan de Turkse zijde van de grens. Daarna gaan we door naar Yerevan waar diner, en overnachting in hetzelfde hotel als de eerste keer.

di 15/10/19:

Op deze laatste dag gaan we naar het tempeltje van Garni (uit de 1e eeuw n.Chr.), buiten Yerevan gelegen. Na de lunch hier in de buurt gaan we naar het beroemde Geghard ('Speer') klooster, vernoemd naar de speer waarmee Christus doorboord zou zijn. Het klooster dateert in zijn huidige vorm uit de 13e eeuw, met een grotkerk uit de 7e eeuw. Na Geghard rijden we terug naar Yerevan, waar afscheidsdiner in een aardig restaurant in de stad.

wo 16/10/19:

Vertrek wederom per AirFrance-lijntoestel rond 09.00 uur via Parijs naar Amsterdam, waar aankomst rond 17.55 uur.

Vaccinaties:

Het Landelijk Centrum Reizigersinformatie (www.lcr.nl) raadt een DTP-, een Hepatitis A- en B-vaccinatie aan.