Verrassend Italië: de Onbekende Marche van 14/09 tot 22/09

Klik op de foto voor een dia-show


Data

Van 14/09 tot 22/09

Reisduur

9 dagen

Prijzen

Prijs: € 2.095,00

Vroegboekkorting

Prijs tot: 30/03 - € 1.995,00

Opmerkingen

N.B. De reis gaat door en is op het moment volgeboekt. Men kan nog wel op de wachtlijst gezet worden.

Gids & Reisleider

Drs. Ernest Kurpershoek

Inclusief

Alle vervoer en excursies (inclusief entreegelden) zoals in dit programma, alle fooien ten behoeve van de groep, alle hotelovernachtingen met ontbijt, en alle diners in een restaurant in de stad.

Toeslagen

Eénpersoonskamertoeslag: € 175,-

de Onbekende Marche

Reis 21

De Marche is een aantrekkelijke, dunbevolkte regio langs de Adriatische kust in Midden Italië. Het landschap hier wordt gekarakteriseerd door groene heuvels, meanderende rivieren en prachtige zeegezichten. De Marche grenst aan Toscane en Umbrië, twee streken waarmee het cultureel gezien veel gemeen heeft, maar het is minder bekend en wordt derhalve ook veel minder druk bezocht. Maar ook hier treffen we een keur aan kunstschatten aan, prachtige musea, goed bewaard gebleven historische binnensteden en schitterende kerken. Ook maken we hier uitgebreid kennis met markante historische figuren, zoals keizer Frederik II die in Jesi werd geboren, de schilder Lorenzo Lotto (die in Loreto stierf) en de dichter Giacomo Leopardi (geboren in Recanati).
De geschiedenis van de Marche wordt eerder gekenmerkt door een zekere continuïteit dan door abrupte overgangen. Oud en nieuw lijken geleidelijk in elkaar te zijn overgegaan. Vanouds is de Marche een agrarisch gebied dat geweldige streekproducten levert (zoals terug te vinden is in de regionale keuken) en de industrialisatie heeft nooit gigantische proporties aangenomen. Kleine, gespecialiseerde bedrijven vormen nog altijd een belangrijk deel van de economische bedrijvigheid, vooral de schoenenindustrie.
We verkennen de streek vanuit twee heel prettige standplaatsen, Macerata, meer naar het noorden gelegen en dichtbij de kust, en Ascoli Piceno, de schitterende hoofdstad van de meest zuidelijke provincie van de Marche.
We logeren in prettige, kleinschalige, centraal gelegen hotels in het historische centrum van beide steden. Er is een beperkt aantal kamers beschikbaar. Midden september is een aangename tijd om deze steden te bezoeken, aangenaam en zonnig met weinig regen.

Gids en reisleider: drs. Ernest Kurpershoek heeft kunst- en architectuurgeschiedenis in Amsterdam gestudeerd en zich gespecialiseerd in Spaanse en Italiaanse (muur)schilderkunst en geeft cursussen en lezingen over deze thema´s. Hij heeft veel gepubliceerd (vooral reisgidsen en boeken over kunst en cultuur) en kunstreizen begeleid. Daarnaast heeft hij ook voor langere tijd in Spanje en Italië vertoefd. Hij heeft op kundige en plezierige wijze vele reizen naar vooral Spanje en Italië voor ons gegidst.

Deze reis is CO2-neutraal met een Southpole-certificaat (zie op de Homepage van deze website het tabje Milieu: CO2-neutraal Reizen).Programma van dag tot dag

za 14/09/19:

Om 10.25 uur vertrek per KLM-lijntoestel van Amsterdam naar de luchthaven Bologna, waar aankomst om 12.15 uur. Van daar rijden we in drie uur (met stop) naar ons prettige hotel in het historisch centrum van Macerata, een elegante stad met veel herenhuizen. Het meest opvallende gebouw is echter het Sferisterio, een neoclassicistische arena die in het begin van de 19de eeuw werd gebouwd voor het houden van de pallone col bracciale. Eeuwenlang was dit, voor de opkomst van voetbal, de nationale sport van Italië.

zo 15/09/19:

We maken een excursie naar Jesi, waar in 1194 een van de opmerkelijkste heersers uit de middeleeuwen werd geboren, Frederik II. De middeleeuwse stadsmuren van Jesi zijn gaaf bewaard gebleven. In het Palazzo dei Pianeti dat rijk van stucwerk en fresco’s is voorzien, bevindt zich een aanzienlijke collectie schilderijen van Lorenzo Lotto. Van dezelfde schilder is ook werk te zien in de pinacotheek van Recanati, de geboorteplaats van de dichter Giacomo Leopardi (1798-1837).

ma 16/09/19:

Vanuit Macerata maken we een excursie naar Loreto. Loreto is een van de grote pelgrimsoorden van Italië. Hierheen zou het geboortehuis van Maria zijn overgebracht, aanleiding voor het bouwen van een grandioze pelgrimskerk, met beeldhouwwerk en schilderingen van de belangrijkste kunstenaars uit de renaissance en barok.

di 17/09/19:

We maken een excursie in het hart van de Marche en bezichtigen de pittoreske plaatsjes San Severino, Camerino en Tolentino, de geboorteplaats van de heilige en mysticus San Nicola da Tolentino (Nikolaas van Tolentijn).

wo 18/09/19:

In het dal van de rivier de Chienti liggen enkele schitterende romaanse kerken, zoals de Santa Maria a piè di Chienti en San Claudio al Chienti. In Monte San Giusto is een kerk met een groot altaarstuk van Lorenzo Lotto de trots van het plaatsje.

do 19/09/19:

We verhuizen naar Ascoli Piceno waar we onze intrek nemen in een comfortabel hotel in het centrum. Ascoli heeft een prachtig historisch centrum dat bijna geheel uit travertijn is opgetrokken. Vanwege de vele woon- en kerktorens wordt het Città delle cento torri genoemd, de stad van de honderd torens.

vr 20/09/19 & za 21/09/19 :

We maken een aantal stadswandelingen waarbij we diverse kerken (San Francesco, Ss. Vicenzo e Anastasio, San Vittore), palazzi (Palazzo dei Capitani del Popolo, Palazzo Malaspina) en musea (de pinacotheek) bezoeken.

zo 22/09/19:

Een deel van de ochtend is nog vrij. Daarna weer terug naar de luchthaven van Bologna. Vertrek om 17.25 uur per lijnvliegtuig van de KLM naar Amsterdam, waar aankomst om 19.35 uur.