Groot-Brittannië: Noord-Wales van 01/09 tot 07/09

Klik op de foto voor een dia-show


Data

Van 01/09 tot 07/09

Reisduur

7 dagen

Prijzen

Prijs: € 1.850,00

Vroegboekkorting

Prijs tot: 28/02 - € 1.750,00

Opmerkingen

N.B. De reis gaat door. Er kan nog geboekt worden.

Gids & Reisleider

Drs. Paul Schiethart

Inclusief

Alle vervoer en excursies (inclusief entreegelden) zoals in dit programma, alle fooien ten behoeve van de groep, alle hotelovernachtingen met ontbijt en alle diners hetzij in het hotel, hetzij in een restaurant in de stad.

Exclusief

Onverhoopte extra kosten door de Brexit (zoals visumkosten, niet waarschijnlijk, maar toch)

Toeslagen

Éénpersoonskamertoeslag: €195,-

Noord-Wales

Reis 19

Wie aan Wales (Cymru in het Welsh) denkt, ziet groene valleien met pittoreske stadjes voor zich. Dat beeld komt geheel overeen met de werkelijkheid en geldt zeker voor het Noorden van Wales, met een van de mooiste Nationale Parken van de Britse eilanden: Snowdonia. We zullen er aan de voet logeren in een pittoresk dorp. Aangezien Wales het enige gebied in de Britse eilanden is waar hun eigen taal nog door een groot deel van de bevolking gesproken wordt, is ook het Keltische element sterk aanwezig. Vooral het Noorden is het meest Keltische deel van Wales.
Na de geslaagde reis naar Zuid-Wales in 2018 is nu dus Noord-Wales aan de beurt. Hier nog sterker dan in het Zuiden worden we geconfronteerd met de verovering van Wales door Edward I aan het einde van de 13e eeuw. Om de verovering te consolideren heeft hij een heel stel versterkte steden en kastelen laten bouwen waar we in het Noorden nog indrukwekkende voorbeelden van zullen vinden.
Daarnaast zijn er allerlei schilderachtige stadjes en dorpen, zoals het Victoriaanse Llandudno aan zee waar we ons eerste verblijf zullen hebben en Llanberis landinwaarts, waar we vervolgens logeren, alsook plaatsjes als Holyhead, Beaumaris en Portmeirion, dat in de 19e eeuw als een soort folly werd gebouwd. Behalve de kastelen die meer weerbarstig middeleeuws zijn, bezoeken we ook een aantal landhuizen met lieflijke tuinen en parken.
Al met al een verrassende en afwisselende reis waar we met veel onbekend moois en prachtige landschappen en zeezichten kennis maken.
Het aantal beschikbare kamers in de hotels is beperkt. Wat weer betreft, kan het in Wales van alles zijn, hoewel het in principe aangenaam en zonnig weer dient te zijn. In ieder geval zijn de temperaturen in deze tijd aangenaam.

Gids en reisleider: drs. Paul Schiethart, directeur van het bureau. Hij heeft Klassieke Talen en Nieuwgrieks gestudeerd en verscheidene reizen naar Groot-Brittannië gegidst, waaronder de reis in 2018 naar Zuid-Wales.

Deze reis is CO2-neutraal met een Southpole-certificaat (zie op de Homepage van deze website het tabje Milieu: CO2-neutraal Reizen).Programma van dag tot dag

zo 01/09/19:

Vlucht om 12.35 uur met de KLM naar Manchester, waar aankomst door het tijdverschil om 12.55 uur, en vandaar in een uur naar Rhuddlan, waar bezoek aan de majestueuze kasteelruïne. Het kasteel werd oorspronkelijk door Edward I gebouwd in 1277. In 1646 gedurende de Civil War werd het deels ontmanteld. In de buurt ligt de mooie, kleine 13e/14e eeuwse kathedraal van St. Asaph (Welsh: Llanelwy). Vervolgens door naar Llandudno, een beetje Victoriaans aandoende badplaats, waar diner en overnachting in een comfortabel, wat ouderwets hotel.

ma 02/09/19:

Vanuit Llandudno dagexcursie naar Conwy en Bodnant Gardens. Conwy is een prachtige Middeleeuwse stad, ook door Edward I gesticht in de 13e eeuw en aan drie kanten ommuurd met 21 torens en drie poorten. We maken een wandeling door het centrum en over een deel van de muren en bezoeken ook het 14e eeuwse Aberconwy House. Ook bekijken we het imposante kasteel, eveneens gebouwd door Edward I. Na de lunch gaan we naar Bodnant Gardens, een 19e eeuwse/begin 20e eeuwse tuin, met terrassen en lommerrijke wandelpaden. ’s Avonds diner in het hotel.

di 03/09/19:

Wederom vanuit Llandudno een dagexcursie, nu het binnenland in naar het Zuidoosten, naar Chirk, Pontcysyllte en Erddig. Te Chirk bezoeken we het kasteel, dat al sinds 1295 bewoond is. We treffen er dan ook staatsiekamers aan. Het kasteel ligt middenin een 18e eeuws landschapspark. Te Pontcysyllte is er een indrukwekkend aquaduct uit ca. 1800, een imposant monument uit het industriële tijdperk. Te Erddig bekijken we het gelijknamige 17e eeuwse huis met meubilair en porselein uit 1720. Ook is er een prachtige State Bedroom met 18e eeuws Chinees behang. Terug in Llandudno diner in de stad.

wo 04/09/19:

We verlaten Llandudno en gaan naar het Noordwestelijke schiereiland Anglesey. We rijden allereerst naar Holyhead, een van origine Romeinse stad (de kerk van St. Cybi is gebouwd op de fundamenten van die nederzetting), daarna langs de kust via Amlwch (havenplaatsje) naar Beaumaris, een Middeleeuws stadje met wederom een indrukwekkend 13e eeuws kasteel en een wonderlijk gerechtsgebouw. Tot slot gaan we naar Plas Newydd, het schitterende landhuis van de Markiezen van Anglesey, oorspronkelijk al uit de 15e eeuw. Het heeft prachtige aan zee gelegen tuinen. Van hier rijden we door naar Llanberis, een aardig plaatsje aan de voet van Mount Snowdon, waar diner en overnachting in een comfortabel dorpshotel.

do 05/09/19:

Vanuit Llanberis dagexcursie naar Caernarfon, een zeer pittoresk plaatsje aan de kust, ingeklemd tussen Mount Snowdon en de zee tegenover Anglesey. Ook hier heeft Edward I zijn bouwlust botgevierd op misschien wel het indrukwekkendste van alle kastelen van Wales. We rijden een kleine cirkel om Mount Snowdon heen en komen bij Beddgelert, een pittoresk plaatsje bij de pas van Aberglaslyn. We beginnen of eindigen de dag met een prachtige treinrit vanuit Llanberis naar de top van Mount Snowdon. Diner in het hotel.

vr 06/09/19:

Vanuit Llanberis prachtige dagtocht om het Lleyn-schiereiland, met een schitterend uitzicht over zee bij Mynnyd Mawr, naar Portmeirion, een dorp prachtig gelegen op een bebost schiereiland. Het werd gebouwd in de 19e eeuw en houdt het midden tussen kitsch en schoonheid. Het heeft een Piazza met een Pantheon, een gotisch paviljoen, een hindoetempel en een arboretum met een hondenkerkhof. We rijden onze grote cirkel om Mount Snowdon door het indrukwekkende landschap verder via Blaenau Ffestiniog naar Betws-y-Coed, een pittoresk dorp aan de ingang van het Nationaal Park Snowdonia. Terug in Llanberis afscheidsdiner in het dorp.

za 07/09/19:

Van Llanberis eerst naar Penrhyn, waar bezoek aan het neo-middeleeuwse landhuis (gebouwd in 1820) . Het bezit ook een fraaie collectie Nederlandse meesters (Rembrandt, Jan Steen, Van der Velde, maar ook een Canaletto). We kunnen nog lunchen in de Victoriaanse keukens en wandelen in de ommuurde tuin met zeldzame planten in het park en/of naar het poppenmuseum of spoorwegmuseum in de stallen. In de loop van de middag transfer naar de luchthaven van Manchester voor de KLM-vlucht om 17.30 uur terug naar Amsterdam, waar aankomst om 19.50 uur.