Engeland: Rutland & Lincolnshire van 19/06 tot 25/06

Klik op de foto voor een dia-show


Data

Van 19/06 tot 25/06

Reisduur

7 dagen

Prijzen

Prijs: € 1.995,00

Vroegboekkorting

Prijs tot: 11/01 - € 1.895,00

Opmerkingen

N.B. De reis gaat door. Er is nog één kamer (voor één of twee personen).

Gids & Reisleider

Drs. Paul Schiethart

Inclusief

Alle vervoer en excursies (inclusief entreegelden) zoals in dit programma, alle fooien ten behoeve van de groep, alle hotelovernachtingen met ontbijt en alle diners hetzij in het hotel, hetzij in een restaurant in de stad.

Exclusief

Onverhoopte extra kosten door de Brexit (zoals visumkosten, niet waarschijnlijk, maar toch)

Toeslagen

Éénpersoonskamertoeslag: € 225,-

Rutland & Lincolnshire

Reis 17

Waarschijnlijk hebben maar weinig mensen van Rutland gehoord. Het is het kleinste graafschap van Engeland, gelegen in de East-Midlands en beslaat slechts 368 km2, een fractie groter dan de gemeente Apeldoorn. Het heeft een lieflijk hoofdplaatsje: Oakham, waar we vier nachten in een sfeervol hotelletje zullen verblijven. Van het Norman Castle is alleen de Great Hall over, uit het einde van de 12e eeuw. Daarnaast is er ook nog een 14e eeuwse dorpskerk. Nabij Oakham is het Rutland Water, een van de grootste kunstmatige meren van Europa. Er is een klein bezoekerscentrum over de natuur om het meer en er liggen pittoreske kleine dorpjes omheen.
Oakham is een ideale uitvalsbasis voor een paar mooie excursies, o.a. naar het zeer schilderachtige Stamford, gebruikt als decor voor verscheidene historische BBC-verfilmingen. Even buiten het stadje bevindt zich een van de mooiste huizen van Engeland, Burghley House, uit de tijd van Elizabeth I (tweede helft 16e eeuw). Ook maken we een excursie naar Peterborough, waar we o.a. de schitterende kathedraal bezoeken, met een prachtig westelijke façade uit 1237. In de buurt is Flag Fen, de resten van een indrukwekkende Bronstijd nederzetting uit 1500 v.Chr.
We hebben het bezoek aan het kleinste graafschap van Engeland gecombineerd met het op een na grootste: Lincolnshire. Onderweg naar Lincoln bezoeken we een paar mooie landhuizen: Belton House, één van de mooiste ‘Carolische’ huizen (strakke klassieke architectuur uit de late 17e eeuw), met mooie tuinen, Belvoir Castle uit 1832 (met mooie staatsiekamers) en Doddington Hall, een 17e eeuws huis met een 18e eeuws interieur en mooie Franse stijltuinen. Natuurlijk ontbreekt in Lincoln zelf de beroemde kathedraal niet op het programma. Ons prettige hotel ligt vlakbij de achterkant van de kathedraal, in het rustige deel van het historische centrum. Omdat we in Lincoln logeren, kunnen we eventueel ook de Evensong bijwonen.
Al met al een verrassende en afwisselende reis waar we met veel onbekend moois kennis maken: onbekendere landhuizen, kastelen, kathedralen en musea, temidden van een mooi, glooiend landschap.
We logeren, zoals gezegd, in beide steden in prettige centraal gelegen hotels. Het aantal kamers is beperkt. Wat weer betreft, kan het van alles zijn, hoewel het in principe aangenaam en zonnig weer dient te zijn. In ieder geval zijn de temperaturen in deze tijd aangenaam.

Gids en reisleider: drs. Paul Schiethart, directeur van het bureau. Hij heeft Klassieke Talen en Nieuwgrieks gestudeerd en verscheidene reizen naar Groot-Brittannië gegidst.

Deze reis is CO2-neutraal met een Southpole-certificaat (zie op de Homepage van deze website het tabje Milieu: CO2-neutraal Reizen).Programma van dag tot dag

wo 19/06/19:

Vlucht om 12.15 uur met de KLM naar Birmingham waar we door het tijdsverschil om 12.35 uur aankomen. We rijden in een half uur naar Warwick, waar we Warwick Castle (12e tot 14e eeuw) bezoeken, imposant gelegen op de oevers van de rivier de Avon, en omringd door 18e eeuwse landschapstuinen van Capability Brown. Ook bezoeken we er het Lord Leycester Hospital, een indrukwekkend Middeleeuws gebouw. Daarna rijden we in anderhalf uur naar Oakham, waar diner en overnachting in ons gezellige dorpshotel.

do 20/06/19:

Vanuit Oakham bezoeken we Stamford, een prachtig historisch stadje met nog veel 17e en 18e eeuwse huizen. We maken een wandeling door het stadje, bezoeken de 15e eeuwse St. Martin’s Church het indrukwekkende Browne’s Hospital (eveneens uit de 15e eeuw). Daarna gaan we naar Burghley House, een schitterend huis uit de tijd van Elisabeth I, met een grote collectie schilderijen (o.a. Veronese en Giordano). De landschapstuinen zijn ook hier door Capability Brown aangelegd. Diner in het stadje.

vr 21/06/19:

Te Oakham: we bezoeken het stadje en bekijken Oakham Castle (waarvan alleen nog de 12e eeuwse Great Hall over is, met een bijzondere collectie hoefijzers), All Saints’ Church uit de 14e eeuw, en Rutland County Museum (lokale geschiedenis). ’s Middags maken we tochtje om Rutland Water, met bezoek aan het Visitor’s Centre en de prachtig gelegen Normanton Church. Terug in Oakham diner in het hotel.

za 22/06/19:

Vanuit Oakham gaan we naar Peterborough, waar we een wandeling door de stad maken. De glorie van de stad is de imposante kathedraal , oorspronkelijk uit de Angelsaksische tijd maar nu één van de best bewaarde 12e eeuwse gebouwen van Engeland. Hoewel het interieur ‘Norman’ is, is de imposante westgevel al echt gotisch en maakt met zijn grote bogen een overweldigende indruk. ’s Middags brengen we een bezoek aan Flag Fen, met deels indrukwekkende vondsten, deels een mooie reconstructie van een Bronstijd-nederzetting uit 1500 v.Chr.. Te Oakham diner in het stadje.

zo 23/06/19:

Van Oakham gaan we richting Lincoln met onderweg ’s ochtensds bezoek aan Belton House, een laat 17e eeuws huis, in een van buiten wat sobere stijl maar binnen wat rijker versierd en met o.a. een Hondecoeter Room (met drie grote schilderijen van Melchior d’Hondecoeter). Voor of na de lunch gaan we naar Doddington Hall, een mooi laat 16e eeuws huis met schitterende wandtapijten en prachtige stijltuinen. Aan het einde van de middag rijden we door naar Lincoln, een gezellige stad met een mooi historisch centrum. Diner en overnachting in een prettig hotel vlakbij de achterkant van de kathedraal.

ma 24/06/19:

’s Ochtends bezoeken we de oude stad van Lincoln. We bezoeken er de schitterende kathedraal uit het einde van de 11e eeuw, één van de mooiste van Engeland. Daarna maken we een wandeling door de mooie historische binnenstad en bezoeken o.a. het fort, gebouwd in 1068, kort na de komst van Willem de Veroveraar, en de indrukwekkende Middeleeuwse brug. Na de lunch bezoeken we Belvoir Castle, met een totaal ander uiterlijk dan de vorige huizen die we zagen. Het eerste huis/kasteel werd hier in de 13e eeuw gebouwd, maar het huidige is het vierde, in 1832 gebouwd in een wat romantische Neo-Middeleeuwse stijl. Er zijn mooie, rijke stijlkamers. Afscheidsdiner in het hotel.

di 25/06/19:

Van Lincoln terug richting Birmingham, met onderweg bezoek aan Derby, een gezellige stad in de Noord Midlands. We bezoeken er de 14e eeuwse kathedraal, het lokale museum (Engelse schilders en Derby porcelein) en het Pickford’s House Museum, een huis uit 1770 dat het leven uit die tijd laat zien. In de loop van de middag transfer naar de luchthaven van Birmingham voor de KLM-vlucht om 17.40 uur terug naar Amsterdam, waar aankomst om 19.55 uur.