Mystiek Ierland: Dublin & Omgeving van 16/06 tot 23/06

Klik op de foto voor een dia-show


Data

Van 16/06 tot 23/06

Reisduur

8 dagen

Prijzen

Prijs: € 2.495,00

Vroegboekkorting

Prijs tot: 15/01 - € 2.395,00

Opmerkingen

N.B. De reis gaat door. Er kan nog geboekt worden.

Gids & Reisleider

Drs. Ernest Kurpershoek

Inclusief

Alle vervoer en excursies (inclusief entreegelden) zoals in dit programma, alle fooien ten behoeve van de groep, alle hotelovernachtingen met ontbijt en alle diners hetzij in het hotel, hetzij in een restaurant in de stad.

Toeslagen

Éénpersoonskamertoeslag: €295,-

Dublin & Omgeving

Reis 16

Ierland is een schitterend eiland met een heel eigen, fascinerend karakter. Onze standplaats is Dublin waar zich de beste musea bevinden ter introductie van de bijzondere, eigenzinnige cultuur van het land. Het National Museum of Ireland toont schitterende voorbeelden van Keltische kunst en kunstnijverheid. In het Trinity college zijn het Book of Kells en het Book of Durrow onbetwiste hoogtepunten, onvoorstelbare staaltjes van boekverluchtiging daterend uit de 7de en 8ste eeuw die nooit meer zijn overtroffen. De National Gallery bezit belangrijke schilderijen van Rembrandt, Caravaggio en Goya, maar ook een geweldige collectie schilderijen van de Ierse schilder Jack B. Yeats. Het chronologisch overzicht van de Ierse cultuurgeschiedenis wordt afgerond met een bezoek aan het Irish Museum of Modern Art.
Natuurlijk maken we diverse stadswandelingen en herkennen plekken die beschreven staan in Ulysses van James Joyce of die op andere manier verbonden zijn met grote Ierse schrijvers als Oscar Wilde en Samuel Beckett. Maar het meest bijzondere van Dublin (en Ierland in het algemeen) is de aanstekelijke sfeer op straat of in een van de ruim 1000 pubs die Dublin telt, waar we kennis maken met de onverwoestbare eigenheid, humor en vrolijkheid van de Ieren.
Vanuit Dublin maken we ook een aantal excursies langs de kust en landinwaarts om ons onder te dompelen in het romantische groene Ierse landschap waarin verspreid prehistorische vindplaatsen liggen, middeleeuwse abdijen en kastelen en landgoederen met prachtige tuinen.

Wat het weer betreft, zeggen Ieren zelf weleens dat ze vier seizoenen op één dag kunnen meemaken. Het kan dus alle kanten opgaan, hoewel het in principe aangenaam en zonnig weer dient te zijn. In ieder geval zijn de temperaturen in deze tijd wel prettig, maar een buitje is nooit uit te sluiten.

Gids en reisleider: drs. Ernest Kurpershoek heeft kunst- en architectuurgeschiedenis in Amsterdam gestudeerd en zich gespecialiseerd in Spaanse en Italiaanse (muur)schilderkunst en geeft cursussen en lezingen over deze thema´s. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar het vroeg-middeleeuwse Ierland, de tijd van de Ierse kloosters toen het Book of Kells en Book of Durrows werden gemaakt. Hij heeft veel gepubliceerd (vooral reisgidsen en boeken over kunst en cultuur) en kunstreizen begeleid. Hij heeft op kundige en plezierige wijze vele reizen voor ons gegidst, nu voor het eerst ook naar Ierland.

Deze reis is CO2-neutraal met een Southpole-certificaat (zie op de Homepage van deze website het tabje Milieu: CO2-neutraal Reizen).Programma van dag tot dag

zo 16/06/19:

Vlucht om 11.35 uur met de KLM naar Dublin, waar aankomst door het tijdsverschil om 12.35 uur. Transfer naar een comfortabel en centraal gelegen hotel in de Ierse hoofdstad. Het programma hierna is voor zondagmiddag, dinsdag, woensdag en vrijdag: We bezoeken het National Museum of Ireland, het Trinity College waar het Book of Kells en Book of Durrow worden bewaard, en het Irish Museum of Modern Art. Little Museum of Dublin, gevestigd in een mooi Georgian huis, schetst de geschiedenis van de laatste eeuw van Dublin. De National Gallery heeft een grote verzameling Ierse schilders, waaronder tientallen doeken van J.B. Yeats, maar ook van grote continentale schilders, Rembrandt (Rust op de vlucht naar Egypte), Caravaggio (De gevangenneming van Christus) en een schitterende Goya. Verder bezoeken we de wereldberoemde Chester Beatty Library dat naast het Castle of Dublin is gevestigd. We maken wandelingen door Georgian Dublin rondom St. Stephen’s Green en zien monumentale gebouwen als de Bank of Ireland, de City Hall, de Royal College of Surgeons, het Newman House, St. Patricks ’s Cathedral en de elegante Georgian architectuur rondom Merrion en Fitzwilliam Squares.

ma 17/06/19:

We gaan naar Glendalough, 70 km ten zuiden van Dublin, een van de mooiste plekken van Ierland, en maken kennis met het typische romantische Ierse landschap van groene heuvels en stille meren. Midden in dit landschap, omsloten door meren, ligt een groot middeleeuws kloostercomplex met verschillende bijgebouwen inclusief een rondtoren. Op de terugweg naar Dublin bezoeken we het statige Russborough House.

di 18/06:

Zie programmabeschrijving op zondag 16/06.

wo 19/06/19:

Zie programmabeschrijving op zondag 16/06.

do 20/06/19:

We maken een dagtocht ten noorden van Dublin. Nabij Newgrange zijn uitzonderlijke prehistorische grafcomplexen van Bru na Boinmé te zien. De Hill of Tara was van oudsher een bijeenkomstplaats van Keltische druïden, een heilige plek die een grote rol speelde in de Ierse folklore en legende.

vr 21/06/19:

Zie programmabeschrijving op zondag 16/06.

za 22/06/19:

Vandaag gaan we vanuit Dublin westwaarts, naar Loughcrew Cairns. We beklimmen hier een heuvel waar zich zo’n 30 graven bevinden uit ca. 3000 v.C. en waar we van een weids uitzicht kunnen genieten. Ook gaan we op zoek naar een aantal middeleeuwse kloosters. In de eerste plaats de ruïnes van een benedictijner abdij, Fore Abbey, schitterend gelegen in een eenzame vallei; de cisterciënzer Bective Abbey van Trim dat gedomineerd wordt door het gelijknamige kasteel. In Kells is het klooster waar het Book of Kells vandaan komt dat in het Trinity College wordt bewaard. Uit de middeleeuwen resteren hier nog de ronde toren en het typische Keltische kruis.

zo 23/06/19:

De ochtend is nog vrij te Dublin. In de loop van de middag transfer naar de luchthaven van Dublin voor de KLM-vlucht om 17.20 uur terug naar Amsterdam, waar aankomst om 20.00 uur.