Oezbekistan: Pracht en praal aan de Zijderoute van 20/04 tot 03/05

Klik op de foto voor een dia-show


Data

Van 20/04 tot 03/05

Reisduur

14 dagen

Prijzen

Prijs: € 2.895,00

Vroegboekkorting

Prijs tot: 01/01 - € 2.795,00

Gids & Reisleider

Rouslan Nimetoullaev

Inclusief

Alle vervoer en excursies (inclusief entreegelden) zoals in dit programma, alle fooien ten behoeve van de groep, alle hotelovernachtingen met ontbijt, een aantal lunches, alle diners hetzij in het hotel waar men logeert, hetzij in een restaurant in de stad. Om een overdaad aan maaltijden te vermijden hebben we alleen de lunches onderweg inbegrepen omdat het in de steden zelf gemakkelijk is iets zelf te vinden (en de gids kan U daar natuurlijk ook bij helpen).

Exclusief

Visumkosten à € 80,-. U kunt het zelf regelen of via ons laten doen. De ambassade zit in Brussel.

Toeslagen

Eénpersoonskamertoeslag: € 295,-
Annuleringsverzekering: tot 01/01/2019 € 195,- , daarna € 202,-

Pracht en praal aan de Zijderoute

Reis 9

Een reis naar Oezbekistan is een speciale ervaring. De sprookjesachtige steden Samarkand en Bokhara spreken tot de verbeelding en het bijzondere is dat ze in werkelijkheid misschien nog indrukwekkender zijn. Ze vertegenwoordigen dan ook bij uitstek het beeld van de rijke steden aan de Zijderoute. Hun bloeiperiode lag vooral in de 12e t/m 15e eeuw, met als hoogtepunt de tijd van Timoer Lenk (1336-1405) die hier ook in de buurt van Samarkand geboren is. Maar al vanaf de 7e eeuw, met de komst van de Islam, werden de steden belangrijker, niet alleen vanwege de handel, maar ook vanwege de Soefi-invloeden uit Afghanistan.
In beide steden treffen we dan ook grote medressen (koranscholen) en moskeeën aan met schitterende blauwe en turquoise tegels en prachtige kalligrafieranden, dit alles afgezet tegen de honingkleurige bakstenen van de rest van de gebouwen. In andere steden, zoals bijvoorbeeld Khiva, lijkt de tijd te zijn stil blijven staan.
Tussendoor kunnen we genieten van het woestijnachtige landschap, met zijn vele geel-, bruin- en roodachtige tinten. We bezoeken vanuit Khiva enkele van de vroege woestijnkastelen om ook met de tijd van vóór de Islam kennis te maken. Ook brengen we een bezoek aan Nukus, de hoofdstad van de autonome deelrepubliek Karakalpakië, ook wel Karakalpakstan genoemd. Het herbergt een zeer bijzonder museum met Russische avangardistische kunst, na dat in Sint Petersburg de tweede in grootte ter wereld..
We hebben gekozen voor een reis alleen naar Oezbekistan om het land goed te leren kennen, aangezien er veel te zien is, niet alleen in de bekende steden als Tasjkent, Samarkand en Bokhara, maar ook in de onbekendere als Khiva en Nukus. Daarnaast nemen we de tijd om alles op ons gemak te bekijken. Ook is er vrije tijd om zelf rond te dwalen (we logeren in centraal gelegen hotels, zodat U alleen maar de deur uit hoeft te lopen om daar te zijn waar de dingen gebeuren). Op die manier kunt U bijvoorbeeld zelf door de bazaars dwalen. Oezbekistan is overigens een zeer veilig land.
Eind april is een uitstekende tijd om het land te bezoeken, de hitte van de zomer is nog niet begonnen en er is een aangename warmte van ca. 20 à 25 graden overdag. De hotellerie is heel behoorlijk, de meeste hotels zijn moderne drie of vier sterren hotels die na 2000 gebouwd of gerenoveerd zijn. We eten regelmatig in gezellige (schone!, de hygiënische standaard is vrij hoog) restaurantjes om meer van de lokale keuken te proeven. Al met al een bijzondere reis naar een land dat ook onszelf door zijn grote schoonheid en vele schitterende monumenten verrast heeft.

Gids en reisleider: Rouslan Nimetoullaev, bijgestaan door lokale gidsen. Hij is geboren in Oezbekistan en studeerde Duitse taal- en letterkunde aan de universiteit van Tasjkent. Hij werkte enkele jaren als tolk en docent Duits, begeleidde verschillende projecten in Rusland en Turkmenistan. Hij vestigde zich in 1993 in Nederland en begeleidde talloze reizen naar o.m. Oezbekistan en de voormalige Sovjet-Unie, Iran en China. Daarnaast is hij werkzaam als tolk Russisch, Oezbeeks en Duits, onder meer bij de Ministeries van Binnenlandse Zaken, Justitie en Economische Zaken in Nederland.

Deze reis is CO2-neutraal met een Southpole-certificaat (zie op de Homepage van deze website het tabje Milieu: CO2-neutraal Reizen).Programma van dag tot dag

za 20/04/19:

Om 13.15 uur vlucht van Aeroflot via Moskou naar Tasjkent, waar aankomst om 02.40 uur op 21/04 (dit is 22.40 uur 20/04 in Nederland; het is in Oezbekistan vier uur later). Transfer naar een viersterren hotel aan de rand van het centrum van de Oezbeekse hoofdstad.

zo 21/04/19:

Na de lunch bezichtiging van Tasjkent: het oude centrum met het Kaffal Sashi Mausoleum (een 10e eeuws graf van een islamitisch geleerde), verder de Tillya Sheikh Moskee en Barak-Khan Madrassah waar één van de oudste exemplaren van de Koran bewaard wordt, volgens de overlevering van Uthman (Osman), één van de opvolgers van de profeet uit de 7e eeuw. Daarna gaan we naar de Juma Moskee uit de 15e eeuw aan wat in Oezbekistan Registan heet: ‘zandplaats’ en tot slot de gezellige Chorsu bazaar. Diner in een restaurant in de stad.

ma 22/04/19:

Ochtendvlucht van Uzbekistan Airways (een maatschappij met eveneens modern materiëel, type Airbus) van Tasjkent naar Nukus in het westen, hoofdstad van de autonome deelrepubliek Karalpakakië. ’s Ochtends bezoek aan het schitterende Savitskiy-museum, een onverwachte parel, met een schitterende collectie Russische avantgardistische kunst uit de jaren ’20 en ’30 van de twintigste eeuw. Overnachting in een net driesterren hotel (2010 gebouwd) te Nukus.

di 23/04/19:

Vandaag per touringcar van Nukus naar Khiva (ca. 180 km), met onderweg bezoek aan de woestijn kastelen, o.a. Ayaz Kala. De ruïnes dateren uit de 4e-3e eeuw v.Chr., deels uit de 4e t/m de 7e eeuw n.Chr.. Helaas zijn de twaalf gouden beelden die hier gevonden werden, naar de Hermitage in St. Petersburg overgebracht. Te Khiva diner en overnachting in een centraal gelegen, prettig drie sterren hotel.

wo 24/0419:

Te Khiva, een prachtig oriëntaals stadje, opgetrokken uit honingkleurige baksteen met turquoise en blauwe tegelversieringen, dat nog geheel intact is binnen zijn muren (het zgn. Ichan Kala; ons hotel ligt pal tegenover één van de stadspoorten), dat we de gehele dag zullen bezoeken: o.a. de indrukwekkende stadsmuren met drie poorten, de imposante Kalta Minor (minaret) met prachtig tegelwerk, een schitterende houten vrijdagsmoskee, het Kuhna Ark paleiscomplex, de zomer- en wintermoskee van Pakhlavan (deels uit de 14e , maar grotendeels uit de 18e en 19e eeuw) en enkele fraai versierde medressen (koranscholen).

do 25/04/19:

Van Khiva rijden we door de Kara Kum (zwarte zand) en Kyzyl Kum (rode zand) naar Bokhara. Onderweg stoppen we bij de Amudarya-rivier, de Oxus uit de Oudheid waar Alexander de Grote langskwam. Lunch onderweg. Overnachting in een prettig, centraal gelegen vier sterren hotel.

vr 26/04/19:

We bezoeken uitgebreid Bokhara, een nog altijd sprookjesachtige stad binnen haar deels bewaard gebleven zeer indrukwekkende muren. We beginnen met het mooie Ismael Samani Mausoleum van de heersersdynastie uit de 9e eeuw. Vervolgens via de citadel (nog grotendeels intact) het Kalon complex, bij de Registan van Bokhara: de prachtig gedecoreerde Kalon –minaret, het handelsmerk van de stad, de Kalon-moskee (de hoofdmoskee van Bokhara) uit de 13e eeuw en de 16e eeuwse Mir-i Arab Madrassah, de belangrijkste Koranschool, tegenwoordig onderdeel van de universiteit. Via de bazaars komen we uiteindelijk weer bij de Lyabi Hauz-vijver, waar we ook een paar fraai gedecoreerde medressen aantreffen. Na het diner een voorstelling in een karavaan serail met aardige folkloristische dansen.

za 27/04/19:

Vandaag bezoeken we aan de rand van Bokhara het Masusoleum van Bahouddin Naqshband, met het prachtig versierde graf van deze Soefi ’heilige’, het zomerpaleis van de laatste emirs Sitorai Mokhi Khosa, een aardig voorbeeld van vroeg 20e eeuwse oriëntaalse barok en de indrukwekkende Chor Bakr-necropolis, met graven van Soefi derwisjen. De rest van de dag is vrij om zelf door Bokhara te dwalen.

zo 28/04/19:

Tocht naar Samarkand waar we rond 14.00 uur aankomen. De gids zal nog een enkel bezoek regelen. Overnachting in een comfortabel, centraal gelegen vier sterren hotel.

ma 29/04/19:

Te Samarkand: de gehele dag bezichtiging van deze bijzondere stad: o.a. eerst de Registan met de grote medressen en moskeeën, alle schitterend versierd met turquoise en blauw tegelwerk met prachtige kalligrafieën, grotendeels uit de 15e eeuw, het Gur-Emir Mausoleum met de graven van Timoer Lenk en de andere Timoeriden, wederom met schitterende decoraties en de Bibi Khonym-moskee, de grandioze moskee die Timoer Lenk in 1398 liet bouwen voor zijn favoriete, Chinese, vrouw.

di 30/04/19:

Allereerst gaan we even buiten Samarkand naar de Urgut markt. Aan de rand van de stad bekijken we de schitterende necropolis van Shakh-i-Zinda, met een indrukwekkende straat vol met prachtig betegelde mausolea uit de 14e en 15e eeuw. Daarna gaan we naar het nabijgelegen Afrosiab, met de ruïnes van het oorspronkelijke Samarkand en een indrukwekkend museum waar men o.a. de schitterende muurschilderingen uit het paleis van Afrosiab uit de 7e eeuw kan zien. Vlakbij ligt het zgn. Graf van Daniël. Tot slot gaan we naar één van de meest bijzondere gebouwen van de stad, het sterrenobservatorium van Ulug Beg, de kleinzoon van Timoer Lenk.

wo 01/05/19:

De ochtend is nog vrij te Samarkand. ’s Middags transfer naar het spoorwegstation. Per hogesnelheidstrein reizen we in ruim twee uur naar Tasjkent waar overnachting in een sfeervol, centraal gelegen hotel (iets luxueuzer dan het hotel tijdens het eerste verblijf).

do 02/05/19:

Het grootste deel van de dag brengen we nog in Tasjkent door: we bekijken het schitterende Museum van Toegepaste Kunst, met fraai aardewerk, tapijten en andere islamitische kunst en we maken een wandeling in het centrum met zijn grote pleinen en fraai gedecoreerde Sovjet-metrostations en een lokale schildersmarkt. Afscheidsdiner in een leuk restaurant in de stad.

vr 03/05/19:

Per lijnvlucht van Aeroflot om 04.45 uur van Tasjkent via Moskou naar Amsterdam, waar aankomst om 12.00 uur.

Vaccinaties:

Het Landelijk Centrum Reizigersinformatie (www.lcr.nl) raadt de volgende vaccinaties aan: tegen Hepatitis A en B, DTP en eventueel buiktyfus. Verder goede bescherming tegen muggenbeten. Er komt ook mazelen voor, dus als U daar nooit voor ingeënt bent, dient U daar wellicht ook maatregelen voor te nemen. Daarnaast dient U op te passen met het aanhalen van honden i.v.m. rabies. U doet er goed aan e.e.a. met Uw huisarts of een medische instelling als de GG & GD of bijv. het Havenziekenhuis in Rotterdam te bespreken.