Iran: Betoverend Isfahan & Shiraz van 02/03 tot 17/03

Klik op de foto voor een dia-show


Data

Van 02/03 tot 17/03

Reisduur

15 dagen

Prijzen

Prijs: € 2.395,00

Vroegboekkorting

Prijs tot: 15/12 - € 2.295,00

Opmerkingen

N.B. De reis gaat door. Er kan nog geboekt worden.

Gids & Reisleider

Gids: goede lokale gids, reisleider: drs. Paul Schiethart

Inclusief

Alle vervoer en excursies (inclusief entreegelden) zoals in dit programma, alle fooien ten behoeve van de groep, alle hotelovernachtingen met ontbijt, lunches en alle diners hetzij in het hotel hetzij in een restaurant in de stad.

Toeslagen

Éénpersoonskamertoeslag € 265,-
Annuleringsverzekering: tot 15/12/2018 € 155,- , daarna € 168,-

Betoverend Isfahan & Shiraz

Reis 5

Iran is een van de meest bijzondere landen van het Midden-Oosten met kunstschatten uit alle perioden van zijn rijke verleden. De belangrijkste uit de Oudheid zijn die van Persepolis, een bijzonder groot opgravingsterrein waar we een hele dag kunnen doorbrengen. Na de Achaemeniden , waarvan Darius en Xerxes de bekendste vertegenwoordigers zijn, komen na het begin van onze jaartelling de Sassaniden aan de macht (o.a. Shapur I en II) van wie we in de buurt van Shiraz uitgebreide sporen vinden. Na de bekering tot de Islam in de 7e eeuw vangt er een nieuwe bloeiperiode aan die zijn hoogtepunt in de Safaviden-dynastie, van wie Sjah Abbas I rond 1600 de bekendste vertegenwoordiger is. Het is bijna ondoenlijk heel Iran in één keer te bezoeken. Wij hebben gekozen voor een wat uitgebreider bezoek aan de twee belangrijkste historische, en meest sprookjesachtige steden van Iran: Isfahan en Shiraz, met onderweg van de ene stad naar de ander een bezoek aan de prachtige provinciestad Yazd. Zo zijn er niet al te veel verplaatsingen en hebben we alle gelegenheid om rustig van al het moois te genieten.
Wat de vluchten betreft, is Turkish Airlines de enige die van Amsterdam via Istanbul (heen en terug ongeveer twee uur overstaptijd) naar Isfahan en Shiraz vliegt. Los daarvan heeft een aantal Westeuropese maatschappijen, waaronder de KLM, onder druk van de VS, de vluchten op Iran gestaakt.
We logeren in prettige, centraal gelegen middenklasse hotels, die inmiddels in Iran gewoon goed zijn en ook het eten is goed en smakelijk.
Ook hebben we gekozen voor een rustige periode, helemaal aan het begin van het seizoen, nog vóór de Newroz, het Iraanse Nieuwjaar. Temperaturen liggen rond de 18 à 20 graden met maar beperkte kans op regen.

Gids: Goede Iraanse gids.
Reisleider: drs. Paul Schiethart. Hij heeft Klassieke Talen en Nieuwgrieks gestudeerd en heeft in meer dan veertig jaar vele reizen begeleid.

Deze reis is CO2-neutraal met een Southpole-certificaat (zie op de Homepage van deze website het tabje Milieu: CO2-neutraal Reizen).Programma van dag tot dag

za 02/03/19:

Om 15.05 uur per lijnvliegtuig van Turkish Airlines via Istanbul (twee uur overstap) naar Isfahan (op beide vluchten wordt een maaltijd geserveerd).

zo 03/03/19:

Om 02.30 uur aankomst op de luchthaven van Isfahan. Transfer naar ons centraal gelegen hotel. Lunch in het hotel. ’s Middags een eerste oriënterende excursie: Medrese-ye Chahar Bagh (een koranschool uit het begin van de 18e eeuw met een schitterende koepel en prachtig tegelwerk van binnen), de Bazar-e Honar, een 250 m lange markstraat, en we drinken een kopje thee in het luxueuze Abassi Hotel, oorspronkelijk een karavaanserai, het naburige park Kakh-e Hast Behest (‘Nachtegalentuin’) en tot slot het Chehel Sotun-palewis, uit de 16e en 17e eeuw (o.a. wandschilderingen en een grote ontvangsthal (18e eeuw)). Diner in het hotel.

ma 04/03/19:

We beginnen de dag met een bezoek aan de Shaikh Lotfollah Moskee, wederom een bouwwerk uit de 17e eeuw ten tijde van Sjah Abbas I, met ook hier schitterende tegeltableaus. Vervolgens gaan we naar de Qaysariyah Poort, met mooi tegelwerk, en de aangrenzende Bazaar met hoge baksteengewelven. ‘s middags bekijken we het imposante 68 m hoge Ali Qapu Poort-paleis, een sprookjespaleis met wandschilderingen en houten zuilen. Tot slot gaan we nog naar de Masjdid-e Iman, ook daterend uit de tijd van Sjah Abbas I en wederom met schitterend tegelwerk.

di 05/03/19:

Vandaag maken we een excursie vanuit Isfahan naar Kashan. We treffen er bijzonder interessante windtorens, naast de Khaneh Boruddjerdiha (een 19e eeuws woonpaleis met oa. prachtig metselwerk) en de Agha Bozorg moskee en medrese, eveneens uit de 19e eeuw en ook met een mooie afwisseling van baksteen en tegelwerk.

wo 06/03/19:

Te Isfahan: ‘s Ochtends bezoeken we het Armeense kwartier Nor Djolfa, waarnaartoe in 1605 30.000 Armeniërs door Sjah Abbas gedeporteerd werden. Ze bouwden er o.a. hun prachtige Vank-kathedraal van de Verlosser, een bijzondere mengeling van Islamitische en Christelijke kunst. Ook bezoeken we het Armeense Museum, waar zelfs een pentekening van Rembrandt hangt. ’s Middags bezoeken we de grote Vrijdagsmoskee, een enorm complex van Iwans (grote nissen), zuilenhallen en een binnenplaats, waarvan de oudste delen al uit de 11e eeuw, de Seltsjoekentijd, dateren.

do 07/03/19:

Vandaag verlaten we Isfahan en rijden via Nain (bezoek aan de vrijdagsmoskee uit 960 en aan het lokale archeologische en etnologische museum in een mooi paleis) naar Yazd, waar diner en overnachting in een prettig middenklasse hotel.

vr 08/03/19:

Te Yazd, een prachtig provinciestadje met nog veel tichelbouw (uit zongedroogde bakstenen) en grote windtorens: bezoek aan o.a. de Vrijdagsmoskee, het 14e eeuwse Mausoleum Rokn al-Din met mooi tegelwerk, de bazaar (Yazd is beroemd vanwege zijn brokaat en zijde) en even buiten de stad aan de zoroastrische Torens van het Zwijgen (waar de Zoroaster-aanhangers tot 1970 hun lijken voor rotting neerlegden). Overnachting in Yazd.

za 09/03/19:

Van Yazd rijden we naar Shiraz (in total ca. 5,5 uur rijden), waar diner en overnachting in een centraal gelegen, comfortabel viersterren hotel.

zo 10/03/19:

Te Shiraz: We brengen een bezoek aan het Mausoleum van de Dichters Hafiz & Saadi. Dat van Hafiz is een paviljoen op hoge zuilen met mooi tegelwerk, waar verliefden en pas gehuwden naartoe komen, dat van Saadi is eenvoudiger maar ook in een mooi park met waterpartijen gelegen. Vlakbij is de Wakil Bazaar, een 800 m lange winkelstraat met o.a de Sarai-ye Moshir, een grote, traditionele handelshof met winkeltjes en een theehuis. Tot slot bezoeken we de Masjide Wakil, een laat-18e eeuwse moskee, met tegelwerk en een gebedshal met 48 marmeren zuilen.

ma11/03/19:

Vanuit Shiraz brengen we de gehele dag een bezoek aan Persepolis, één van de hoogtepunten van de reis. De stad werd in 518 v.Chr. gesticht door Darius de Grote. Beroemd is natuurlijk ook de verovering door Alexander de Grote. We treffen nog veel overblijfselen uit die tijd, waaronder het gigantische Paleisterras met o.a. het Apadana-paleis. Vooral ook de vele schitterende reliëfs van verscheidene volkeren maken indruk, naast de grote rotsgraven, o.a. van Artaxerxes II.

di 12/03/19:

Te Shiraz: eerst naar de tuinen van Bagh-e Nazar uit de 18e eeuw, waar in het paviljoen het Pars Museum is gevestigd, met vondsten uit vroeg-Christelijke Achaemenidische en Seltsjoekische tijd. Vlakbij ligt de Arg-e Karim Khan, een gigantische tichelburcht, met zalen met mooie wandschilderingen. ’s Middags bezoeken we de Mausolea van Sjah Cheragh en Seyyed Mir Mohammed, beide uit de 12e eeuw, de ene met schitterend tegelwerk en een tegelkoepel, de andere juist heel sober met baksteenwerk.

wo 13/03/19:

Vanuit Shiraz dagtocht naar Naqshe Rostam en Pasargadae. Te Naqshe Rostam treffen we vier prachtige rotsgraven van Achaemenidische koningen: Darius I en II, Xerxes I en Artaxerxes I, met ertussen prachtige reliëfs met strijdscènes. Te Pasargadae zien we de restanten van de residentie van de Achaemeniden koningen, met een audiëntiepaleis en een residentiepaleis en in de buurt een groot vuurheiligdom.

do 14/03/19:

Vanuit Shiraz de gehele dag excursie naar Bishapur. In een bergkloof vinden we de restanten van een Sassaniden-paleis en grote rotsreliëfs uit de 3e en begin 4e eeuw n.Chr. van de Sassaniden-koningen, o.a. Shapur I en II, en de god Ahura Mazda.

vr 15/03/09:

De laatste dag te Shiraz: we bezoeken de oude Vrijdagsmoskee Masjid-e Djame Atiq, oorspronkelijk uit 894,maar gerestaureerd in de tijd van Sjah Abbas I. Daarna gaan we naar de Bagh-e Narendjestan, de Sinaasappeltuin, met citrusbomen en rozenstruiken en een klein paleisje erin. ’s Middags bezoeken we de Masjid-Nasir al-Molk, ook wel de ‘Rozenmoskee’ genoemd vanwege de mooie tegels met florale motieven. Aan de andere kant van de rivier ligt de Bagh-Eram, een prachtig park met een klein paleis erin en waar ook de botanische tuin van de universiteit is gevestigd.

za 16/03/19:

Vrije dag te Shiraz. Afscheidsdiner in de stad.

zo 17/03/19:

Vertrek wederom per Turkish Airlines-lijntoestel om 03.00 uur via Istanbul (twee uur overstaptijd) naar Amsterdam, waar aankomst om 10.40 uur.

Visum:

U heeft een visum voor Iran nodig. Dat zullen wij voor U regelen. Houdt U er rekening mee dat als er een visum voor Iran in Uw paspoort staat, U automatisch een eventueel permanent visum voor de VS verliest. Normaliter is het echter bij een eenmalige visumaanvraag voor de VS geen probleem. Uw paspoort dient nog 6 maanden na vertrek uit Iran geldig te zijn. De kosten zijn inclusief bemiddeling van een visumbureau ca. € 80,- (niet inbegrepen in de reissom).

Vaccinaties:

Het Landelijk Centrum Reizigersinformatie (www.lcr.nl) raadt wat Iran betreft een DTP-, een Hepatitis A- en eventueel een B-vaccinatie aan en inenting tegen mazelen (mocht U na 1965 geboren zijn en het niet gehad hebben). Ook dient men op te passen voor rabies (dus geen dieren aanhalen), eventueel buiktyfus, bescherming tegen muggen (eventueel malaria-profylaxe) en oppassen met zoet oppervlaktewater (schistosomiasis).

Kleding etc.:

U dient ‘decent’ gekleed te gaan. Men is minder streng dan vroeger, maar vrouwen dienen nog wel hun hoofd en hals te bedekken en een wat losse, langere blouse te dragen (een strakkere broek daaronder is geen probleem), zolang het het lichaam maar verhult. Overigens wordt er nergens in Iran alcohol geschonken en U mag het ook niet importeren.