Griekenland: Vulkanologische Lentereis Santorini van 21/03 tot 29/03

Klik op de foto voor een dia-show


Data

Van 21/03 tot 29/03

Reisduur

9 dagen

Prijzen

Prijs: € 2.195,00

Vroegboekkorting

Prijs tot: 30/10 - € 1.995,00

Opmerkingen

N.B. De reis gaat door. De reis is inmiddels weer volgeboekt.

Gids & Reisleider

Gids: dr. Ingrid Smet, reisleider: drs. Paul Schiethart

Inclusief

Alle vervoer (inclusief boottocht) en excursies (inclusief entreegelden en wijnproeverij) zoals in dit programma, alle fooien ten behoeve van de groep, alle hotelovernachtingen met ontbijt, alle diners in een restaurant in de buurt van het hotel.

Toeslagen

Éénpersoonskamertoeslag: € 225,-
Annuleringsverzekering: tot 30/10/2018 € 148,-, daarna € 161,-

Vulkanologische Lentereis Santorini

Reis 6

In de lente van 2019 maken we een zeer bijzondere vulkanologische reis naar Griekenlands meest indrukwekkende eiland: Santorini, in de Oudheid Thera (Nieuwgrieks: Thira) geheten. We zullen een week op dit bijzondere eiland doorbrengen, alle uithoeken bezoeken en allerlei kortere of langere wandelingen maken (hoewel het niet speciaal een wandelreis is). Het begin van de lente is daar een mooie tijd voor, zowel qua natuur met het ontluikende voorjaar als qua temperatuur, die ideaal voor een bezoek als dit is. Bovendien zijn er nog geen chartervluchten en zijn er nog niet zoveel hotels open, waardoor het nog heerlijk rustig is. We bezoeken het eiland onder leiding van een Belgische vulkanoloog die ons allerlei informatie zal geven over de geologische formatie van het vulkaaneiland en de grote uitbarsting van ergens rond 1.600 v.Chr. Daarnaast verliezen we het archeologische aspect niet uit het oog, o.a. met bezoeken aan Akrotiri (prehistorisch, Minoïsch Thira) als het klassieke Antieke Thira. Ook maken we bij goed weer een indrukwekkende boottocht, per privé vissersboot, door de krater van de vulkaan. We logeren de gehele tijd op Santorini in een prettig hotel in het hart van het hoofdplaatsje Fira, vlakbij de calderarand gelegen. Omdat er op de heenreis geen goede doorverbinding is, brengen we een nacht in Athene door. Dat geeft ons de gelegenheid in het Nationale Museum de Santorini-zaal te bezoeken, met fresco’s en andere vondsten die niet naar het museum op Thira zijn overgebracht. Al met al een van de meer speciale reizen in ons programma van 2019.

Temperaturen zijn al aangenaam, rond de 18 graden met uitschieters midden op de dag en niet zoveel kans op regen meer. We logeren in een prettig, centraal gelegen hotel in Firá, het hoofdplaatsje. Er zijn vooralsnog 10 kamers beschikbaar, dus de groep bestaat, afhankelijk van de kamerindeling, uit 9 tot 15 deelnemers.

Zou men deze reis vanuit Brussel willen maken, dan kan dat gemakkelijk: de Aegean-vluchten Brussel-Athene v.v. komen vrijwel overeen met die van Amsterdam – Athene v.v..

Gids: Dr. Ingrid Smet. Zij heeft geologie gestudeerd aan de KU Leuven en Cardiff University (Wales) en haar proefschtrift (over vulkanische gesteenten in de Saronische Golf bij Athene) verdedigd aan de Universiteit van Gent. Ze is vele malen op Santorini geweest en heeft verscheidene geologische reizen gegidst.
Reisleider: Drs. Paul Schiethart. Hij heeft Klassieke Talen en Nieuwgrieks gestudeerd, met Turks als bijvak en hij heeft in al die jaren vele reizen naar Griekenland begeleid, waaronder verscheidene keren naar Santorini.

Deze reis is CO2-neutraal met een Southpole-certificaat (zie op de Homepage van deze website het tabje Milieu: CO2-neutraal Reizen).Programma van dag tot dag

do 21/03/19:

Rond 12.00 uur per Aegean Airlines-lijnvlucht, Griekenlands moderne, aan de Lufthansa gelieerde luchtvaartmaatschappij) van Amsterdam naar Athene, waar aankomst om 16.15 uur (Er zijn heen geen goede verbindingen tussen Amsterdam en Santorini). Transfer naar een prettig hotel aan de rand van de Plaka, de oude volkswijk aan de voet van de Akropolis. Diner in een gezellig restaurant in de Plaka.

vr 22/03/19:

’s Ochtends brengen we een bezoek aan het Nationaal Museum van Athene, met speciale aandacht voor de Thera (Santorini)-zaal. Aan het begin van de middag transfer naar de luchthaven van Athene voor de lijnvlucht om 16.00 uur, wederom per Aegean Airlines, naar Santorini , waar we om 16.45 uur aankomen. Transfer naar een prettig, zeer centraal gelegen hotel in Fira, het hoofdplaatsje. Diner in de buurt.

za 23/03/19:

We gaan eerst naar de haven van Athinios, in de jaren ’70 aangelegd om het botenverkeer te vergemakkelijken. We hebben er een eerst, goed zicht op de caldera (kraterwand) van Santorini. We krijgen er een inleiding in de geologie en vulkanische geschiedenis van de eilanden groep. Ook maken we een korte stop om de schisteuze metamorfe basement gesteenten te bekijken. Vervolgens gaan we naar de Profitis Ilias-berg, met een stop om de metamorfe carbonaatgesteenten van de basement te bekijken. We brengen, met de bus, een bezoek aan het gelijknamige klooster uit de 18e eeuw op het hoogste punt, met prachtige panorama’s. Vervolgens maken we een wandeling door het pittoreske dorpje Pirgos en tot slot brengen we een bezoek aan een wijnhuis (met wijnproeverij; Santorini produceert vanwege zijn vulkanische grond bijzondere wijnen) en een bezoek aan Megalochori. Terug in Fira diner in een naburig restaurant.

zo 24/03/19:

Allereerst gaan we naar een puimsteengroeve om de vulkanische afzettingen van de laatste desastreuze uitbarsting nader te bekijken. Vervolgens bekijken we onder begeleiding van een lokale gids de beroemde opgravingen van Akrotiri, een soort van Grieks Pompeï: we treffen er nog huizen en straatjes aan in de situatie van vlak vóór de uitbarsting. Na de lunch bezoeken we het Rode Strand om de zgn. Cinder Cone (sintelkegelvulkaan) te bekijken en bij Akrotiri de oudste lava’s. Terug in Fira diner in het dorp.

ma 25/03/19:

Vandaag maken we bij goed weer (en indien nodig op een andere dag) een boottocht per kaïki (dus geen toeristenboot, maar een groot soort vissersboot) naar het eilandje Nea Kameni midden in de baai en naar de calderakliffen. Op Nea Kameni maken we een wandeling naar de top (ca. 100m hoog via een geleidelijk pad) van de jongste vulkanische gesteenten in de Santorini-eilandengroep. Daarna maken we een trage boottocht via Oia terug naar Akrotiri om de spectaculaire calderakliffen nader te bekijken.

di 26/03/19:

’s Ochtends gaan we naar de opgravingen van Antiek Thira, hooggelegen (te bereiken via een goed begaanbaar trappad, maar dus wel klimmen, zonder haast). Het is vanaf de 9e eeuw v.Chr. tot in de Middeleeuwen bewoond geweest. We treffen er een tempel van Apollo, een theater, een vroeg-Christelijke basilica en verscheidene andere gebouwen aan. Daarna gaan we naar Emporio en brengen een bezoek aan het oude gedeelte van dit typische dorp. Tot slot maken we bij het strand van Perissa een strandwandeling. Terug in Fira diner in het dorp.

wo 27/03/19:

’s Morgens brengen we een bezoek aan het Archeologische Museum. Het herbergt vondsten uit de tijd vanaf ca. 900 v.Chr. van Antiek Thira en andere vindplaatsen. Van het museum lopen we verder langs de caldera via Firostefano naar Imerovigli (in totaal ca. 2 km), waar we de vulkanische gesteenten van het Skaro basaltische schild nader bekijken. De middag is vrij te Fira. Diner in de buurt van het hotel.

do 28/03/19:

’s Ochtends gaan we eerst naar het Museum van Prehistorisch Thira. Het is een museum gewijd aan de Minoïsche beschaving met vondsten uit vooral Akrotiri. Vervolgens maken we een schitterende wandeling langs de meest noordelijke caldera-rand naar Oia. De wandeling duurt ca. 4 uur (men kan ook op een bepaald punt, min of meer halverwege, in- of afhaken) langs een deels geplaveid, deels ongeplaveid pad met een licht verval. Het is niet speciaal een zware wandeling, maar men moet vanzelfsprekend wel een beetje ‘Ausdauer’ hebben. Wie niet wil wandelen, kan met de bus naar het pittoreske Oia gaan om daar de wandelaars op te wachten. Te Oia bekijken we het bijzonder schilderachtige en spectaculair gelegen dorp. Afscheidsdiner in Fira.

vr 29/03/19:

Vertrek wederom per Aegean Airlines-lijnvlucht om 11.30 uur van Santorini via Athene naar Amsterdam, waar we om 16.10 uur aankomen.