Griekenland: Eeuwig Athene van 10/02 tot 18/02

Klik op de foto voor een dia-show


Data

Van 10/02 tot 18/02

Reisduur

9 dagen

Prijzen

Prijs: € 1.595,00

Vroegboekkorting

Prijs tot: 15/12 - € 1.495,00

Opmerkingen

N.B. De reis gaat door. Er kan nog geboekt worden.

Gids & Reisleider

Drs. Paul Schiethart

Inclusief

Alle vervoer en excursies (inclusief entreegelden) zoals in dit programma, een voorstelling in het Muziektheater, alle fooien ten behoeve van de groep, alle hotelovernachtingen met ontbijt, alle diners in een restaurant in de stad.

Toeslagen

Éénpersoonskamertoeslag: € 150,-
Annuleringsverzekering: tot 15/12/2018 € 107,-, daarna € 114,-

Eeuwig Athene

Reis 3

Na het succes van onze Athene-reis in 2018 hebben we besloten hem begin 2019 nogmaals op het programma te zetten. Daarom organiseren we In februari wederom een reis van ruim een week. De Griekse hoofdstad is grotendeels hersteld van de economische crisis. Veel oude gebouwen zijn gerestaureerd en de stad biedt weer een levendige en frisse aanblik.
De beste periode om de stad te bezoeken is buiten het seizoen: het is er bij de wereldberoemde monumenten als de Akropolis en het Nationaal Museum minder druk en men heeft minder last van de warmte terwijl het ook in februari heel aangenaam weer kan zijn.
Er is wellicht geen hoofdstad in Europa die zoveel verschillends te bieden heeft: klassieke monumenten, Byzantijnse, Osmaanse, neo-klassieke huizen, witte Cycladen-huizen en een keur aan musea die al die perioden dekken, van het Nationaal Museum tot aan musea van moderne kunst aan toe. We hebben dan ook een afwisselend programma samengesteld, met bekendere en onbekendere bezienswaardigheden. Ook komen al die perioden van de Griekse geschiedenis aan bod: grote en kleine antieke opgravingen en het Nationaal Archeologisch Museum. Daarnaast bezoeken we een aantal Byzantijnse kerken en kloosters, waaronder het pittoreske klooster van Kessariani. Daarnaast is het Byzantijnse klooster van Dafni met zijn schitterende mozaïeken na een grondige restauratie eindelijk weer te bezichtigen. De moderne geschiedenis komt aan bod in het Historisch Museum, het Oude Paleis van koning Otto, het woonhuis van Heinrich Schliemann, de ontdekker van Mycene en Troje, en enkele musea van moderne kunst. En voor wie de afgelopen jaren niet in Athene is geweest is er het werkelijk schitterende Akropolis-museum, dat alle schatten van de Akropolis op een fantastische manier tentoonstelt.
We logeren in een klein hotelletje in een rustige straat middenin de Plaka, de oude wijk aan de voet van de Akropolis. Het is betrekkelijk eenvoudig , maar met goed, modern sanitair.Het is onze reizigers in 2018 goed bevallen. In de straten eromheen zijn er gezellige cafeetjes en restaurantjes. We zullen alle avonden dan ook in deze leuke restaurantjes eten.
Aangezien het concertseizoen in volle gang is, zullen we een bezoek brengen aan het indrukwekkende muziektheater van Athene, het Mégaro Mousikís. In dit prachtige theater zullen we een voorstelling bijwonen (het programma was bij het publiceren van deze reis nog niet bekend).
Hoewel februari vanzelfsprekend geen zomerse temperaturen oplevert, is het niet de slechtste maand (in 2018 was het bijzonder aangenaam weer in deze week in februari). Het kan nog zeer zonnige dagen opleveren waarbij we buiten kunnen lunchen en de kans op regen is niet speciaal groot.

Gids en reisleider: Drs. Paul Schiethart. Hij heeft Klassiek Talen en Nieuwgrieks gestudeerd, met Turks als bijvak en hij heeft vele reizen naar Griekenland gegidst, waaronder zeer vele keren naar Athene.

Alle foto’s (klik op het fotootje linksboven op deze pagina) zijn in de winter gemaakt.

Deze reis is CO2-neutraal met een Southpole-certificaat (zie op de Homepage van deze website het tabje Milieu: CO2-neutraal Reizen).Programma van dag tot dag

zo 10/02/19:

Rond 15.30 uur per Transavia-vlucht van Amsterdam naar Athene, waar aankomst om 19.50 uur. Overnachting in een aardig hotelletje in de Plaka, waar we de gehele reis zullen logeren. Diner in de buurt.

ma 11/02/19:

's Morgens bekijken we, samen met een uitstekend Nederlands sprekende Griekse gids, de Akropolis met het Theater van Dionysos, thans tot één Archeologisch Park gemaakt. 's Middags staat het schitterende, nieuwe Akropolis-museum op het programma. Diner in de stad.

di 12/02/19:

’s Ochtends brengen we ook weer met onze Griekse gids, eerst een bezoek aan de Antieke Agora, het hart van het antieke Athene. Er is een klein museum met o.a. ontroerende voorwerpen als een waterklok, een 'stemmachine', maar ook een kinderstoel. 's Middags brengen we een bezoek aan het Nationaal Archeologisch Museum, één van de grote klassieke kunstverzamelingen van de wereld.

wo 13/02/19:

’s Morgens maken we een wandeling door de Plaka, de oude wijk aan de voet van de Akropolis, waar ook ons hotel is. Sommige delen zijn nog zeer rustig en doen zelfs aan de eilanden denken. We komen ook bij het kleine maar mooie Kanellopoulos-museum, met een kleine maar overzichtelijke collectie van bijna de hele Griekse geschiedenis, en bij de oude, allereerste universiteit van Athene (in een oud woonhuis). Daarnaast komen we langs een paar mooie oude kerkjes. Vervolgens gaan we naar het prachtige Byzantijnse Museum, dat een aantal jaren geleden geheel opgeknapt werd. Het biedt een van de grootste collecties Byzantijnse kunst van het land.’s Middags maken we nog een wandeling langs een paar Byzantijnse kerkjes in de Plaka.

do 14/02/19:

's Morgens gaan we naar het Historisch Museum (grote collectie voorwerpen die met de moderne geschiedenis van Griekenland te maken hebben). Vervolgens naar het Museum van de Stad Athene, het eerste paleisje van de eerste koning der Hellenen, Otto. Tot slot nemen we een kijkje in het Numismatisch Museum, niet alleen vanwege de muntencollectie maar vooral vanwege het gebouw zelf, het vroegere woonhuis van de archeoloog-schatgraver Heinrich Schliemann. De middag is vrij. Diner in de stad.

vr 15/02/19:

Vanochtend bezoeken we het schitterende klooster van Dafni, dat na jarenlange restauraties weer open is. Het klooster, in zijn huidige vorm uit ongeveer 1080, beschikt over schitterende mozaïeken uit die tijd. Vervolgens gaan we naar het romantische kloostertje van Kessariani, idyllisch gelegen tussen de pijnbomen, even buiten Athene. Tot slot brengen we een bezoek aan de Nationale Pinakotheek, het museum voor moderne schilderijen, dat tijdelijk ondergebracht is bij de Nationale Glyptotheek, het Museum voor moderne sculptuur.

za 16/02/19:

Vanochtend gaan we eerst naar het Goulandris Museum van Cycladen Kunst, met een schitterende collectie marmeren beeldjes van de Cycladen-eilanden. ’s Middags bekijken we het Benaki-Museum. Het bevat een schitterende privé collectie met Griekse kunst uit alle perioden van de lange geschiedenis, op een voortreffelijke manier opgesteld. Een belangrijk onderdeel vormt ook de volkskunst en de beroemde verzameling klederdrachten die het museum rijk is. Vroeg diner. Vermoedelijk wonen we vanavond een voorstelling bij in het Muziektheater.

zo 17/02/19:

We maken een tweede wandeling door de Plaka, nu door het lagere deel, bezoeken een Osmaans badhuis, de Romeinse Agora (met de beroemde toren der winden) en de bibliotheek van Hadrianus. Tot slot gaan we nog naar de antieke Kerameikos-begraafplaats. We vinden er niet alleen (inmiddels kopieën) van antieke zerken, maar ook de resten van de vroegere stadspoort van Athene. Vlakbij is het kleine maar interessante Islamitische Museum. Afscheidsdiner in Athene in de buurt van het hotel.

ma 18/02/19:

’s Morgens transfer naar de luchthaven van Athene . Per Transavia-lijnvlucht vliegen we om 12.05 uur van Athene naar Amsterdam, waar aankomst om 14.45 uur.