Cyprus: Het zonrijkste eiland van de Middellandse Zee van 12/01 tot 20/01

Klik op de foto voor een dia-show


Data

Van 12/01 tot 20/01

Reisduur

9 dagen

Prijzen

Prijs: € 1.995,00

Vroegboekkorting

Prijs tot: 30/10 - € 1.895,00

Opmerkingen

N.B. De reis gaat door. Er kan nog geboekt worden.

Gids & Reisleider

Drs. Paul Schiethart

Inclusief

Alle vervoer en excursies (inclusief entreegelden) zoals in dit programma, alle fooien ten behoeve van de groep, alle hotelovernachtingen met ontbijt, alle diners in een restaurant in de stad of in het hotel.

Toeslagen

Éénpersoonskamertoeslag: € 175,-
Annuleringsverzekering: tot 30/10/2018 € 133,-, daarna € 140,-

Het zonrijkste eiland van de Middellandse Zee

Reis 1

Cyprus is de ideale bestemming voor een Winterreis. Het heeft een mild klimaat en is het zonrijkste eiland in de Middellandse Zee.
Het wordt wel het 'Eiland van Afrodite' genoemd. Deze godin van de liefde en de schoonheid heeft het eiland dan ook bijzonder rijk bedeeld met mooie landschappen, schitterende bergen en prachtige zeegezichten.
Cyprus heeft een geheel eigen, rijke geschiedenis. Het wordt al sinds vroege tijden bewoond. De oudste sporen dateren al uit 7000 v.Chr. Het eiland werd al in een vroeg stadium gehelleniseerd. Veel bewijzen van de rijkdom in de Oudheid vinden we in het prachtige Cyprus Museum in Nicosia.
Uit de Middeleeuwen vinden we wat wel de glorie van Cyprus is: prachtige laat-Byzantijnse kerkjes in en aan de voet van het Troödos-gebergte, de meeste met schitterende fresco’s beschilderd, die goed bewaard zijn gebleven. Ze liggen dikwijls verlaten in het berglandschap.
In 1878 maakten de Engelsen zich van het eiland meester, vanwege zijn strategische positie tegenover het Suezkanaal. Zij hebben op allerlei manieren hun stempel op het eiland gedrukt, het meest opvallend door het linksrijdende verkeer. Maar Cyprioten zijn ook beter georganiseerd dan hun taalgenoten in Griekenland.
De drie namen KYPROS - KIBRIS - CYPRUS, die nog op alle postzegels staan, laten in hun eenvoud de tragiek van de moderne geschiedenis zien. Na de gebeurtenissen in 1974, de door de Griekse kolonels geïnspireerde coup en de daarop volgende invasie van Turkse troepen, is het eiland nu al meer dan vijftig jaar verdeeld in een vrije zone in het zuiden en een bezette zone in het noorden. We maken deze reis met opzet in de winter. Het is overal nog stil (Cyprus is in het seizoen bijzonder druk bezocht) en het milde Mediterrane klimaat maakt dat het weer er ook in de winter aangenaam is. Alleen in het Troödos-gebergte kan het frisser zijn. Daarnaast zijn er ook in de winter al veel bloemen.
Helaas is er na het faillissement van Cyprus Airways een aantal jaren geleden geen directe verbinding meer in de winter. Gelukkig is er tegenwoordig weer een goede doorverbinding via Athene met Aegean Airlines, Griekenlands moderne, aan de Lufthansa gelieerde luchtvaartmaatschappij.
Vanwege het winterseizoen hebben we gekozen voor zo min mogelijk verplaatsingen van hotel naar hotel. In Limassol en de Troödos logeren we in warme, sfeervolle hotels, in Nicosia is het iets koel-zakelijker. Er is veel kans op zon, wellicht met een enkel buitje. Temperaturen liggen rond de 18-20 graden aan de kust en 12-14 graden in de bergen.

Gids en reisleider: Paul Schiethart. Hij heeft Klassieke Talen en Nieuwgrieks gestudeerd, met Turks als bijvak en hij heeft vele reizen naar Griekenland en Cyprus gegidst. Er gaat een verplichte, lokale Cyprische gids mee met wie we al jaren prettig samenwerken.

Alle foto’s (klik op het fotootje linksboven op deze pagina) zijn in de winter gemaakt.

N.B. De reis kan ook gemakkelijk vanuit Brussel worden gemaakt.

Deze reis is CO2-neutraal met een Southpole-certificaat (zie op de Homepage van deze website het tabje Milieu: CO2-neutraal Reizen).Programma van dag tot dag

za 12/01/19:

Vertrek om 12.15 uur per lijnvliegtuig van Aegean Airlines (Griekenlands moderne, aan de Lufthansa gelieerde luchtvaartmaatschappij) van Schiphol via Athene naar Larnaka, waar aankomst om 20.15 uur. Vandaar rijden we in 45 minuten naar Limassol waar diner en overnachting in een prettig, centraal gelegen hotel.

zo 13/01/19:

's Morgens bezoek vanuit Limassol aan Larnaka (Ayos Lazaros-kerk en de Hala Sultan Teke, een Moslim-bedevaart-plaats), daarna aan Kiti ('door engelen gebouwde kerk') en Chirokitia (dorp uit 7000 v.Chr). Diner in Limassol in de stad.

ma 14/01/19:

's Morgens tweede bezoek aan Larnaka: Pierides Museum, Turks fort, Archeologisch Museum en het antieke Kition. In de loop van de middag terug naar Limassol. Diner in de stad.

di 15/01/19:

Vanuit Limassol bezoek aan Pafos in het Noordwesten van Cyprus (ca. 45 min.): Byzantijns en Archeologisch Museum, opgravingen (vele en indrukwekkende Romeinse mozaïeken en zgn. koningsgraven), haventje en het Byzantijnse fort. Op de terugweg maken we nog een stop in Yeroskipos (kerkje van Ayia Paraskevi). Diner en overnachting in het hotel te Limassol.

wo 16/01/19:

Bezichtiging van Limassol: het kasteel, de Kebir-moskee, het folkloristische en het Archeologische Museum. ’s Middags bezoek aan de opgravingen en het museum van Kourion (o.a. theater en Apollo-heiligdom), Zuid-Cyprus’ belangrijkste archeologische vindplaats. Daarna het Troödos-gebergte in, waar diner en overnachting in een prettig, warm berghotel in Platres.

do 17/01/19:

Vanuit Platres de gehele dag excursie door het Troödos-gebergte met bezichtiging van pittoreske dorpjes met Byzantijnse kerkjes, en wandelingen. Deze laat-Middeleeuwse kerkjes met hun prachtige fresco’s zijn de glorie van Cyprus. Ze liggen, soms afgelegen, in een schitterend berglandschap. Diner en overnachting in ons hotel in de Troödos.

vr 18/01/19:

Van Platres via de kerkjes van Peristerona (16e eeuwse ikonostaas) en Asinou (prachtige fresco’s) naar Nicosia, waar 's middags bezoek aan het schitterende Cyprus Museum, met een prachtige collectie van alle archeologische hoogtepunten van Cyprus. Diner en overnachting in een wat koel/zakelijk maar zeer centraal gelegen hotel te Nicosia.

za 19/01/19:

Te Nicosia: 's ochtends bekijken we de Laïki Yitonja (oude wijk), met het huis van de Dragoman, Ömeriye-moskee en het Byzantijns Museum (prachtige collectie Cyprische ikonen). De middag is vrij. Afscheidsdiner in Nicosia.

zo 20/01/19:

’s Ochtends transfer naar de luchthaven van Larnaka voor de terugvlucht om 10.40 uur wederom via Athene naar Amsterdam, waar aankomst om 16.10 uur.