Griekenland: Kerstreis Chaniá, het pittoreske, onbekendere Kreta van 20/12 tot 28/12

Klik op de foto voor een dia-show


Data

Van 20/12 tot 28/12

Reisduur

9 dagen

Prijzen

Prijs: € 2.195,00

Vroegboekkorting

Prijs tot: 30/06 - € 2.095,00

Opmerkingen

N.B. De reis gaat door. Er is sowieso nog één kamer, wellicht meer op aanvraag.

Gids & Reisleider

Drs. Paul Schiethart

Inclusief

Alle vervoer en excursies (inclusief entreegelden) zoals in dit programma, alle fooien ten behoeve van de groep, alle hotelovernachtingen met ontbijt, alle diners in een restaurant in de stad.

Toeslagen

Éénpersoonskamertoeslag: Euro 185,-
Annuleringsverzekering: tot 30/06/2018 € 148,-, daarna € 155,-

Kerstreis Chaniá, het pittoreske, onbekendere Kreta

Reis 23

Gingen we een paar jaar geleden met Kerstmis naar Midden- en Oost-Kreta, dit jaar gaat de Kerstreis naar een onbekender deel van het eiland, in het Westen, naar de oude hoofdstad Chaniá. Het is een bijzonder gezellige stad, met twee pittoreske haventjes, waarvan aan één ons comfortabele hotel ligt. Kreta is een bijzonder prettige bestemming voor Kerstmis, met grote kansen op mooi weer (de vorige keer hadden we veel zon en slechts een enkel buitje). De temperaturen zijn er aangenaam (gemiddelde maximum temperaturen rond de 15-18 graden; wat betekent dat men op een mooie dag midden op de dag in de zon kan lunchen ) en de neerslag is beperkt. Het Westen is ook rustiger qua toerisme, zeker in deze tijd van het jaar.

Ligt de nadruk bij onze reis naar Oost-Kreta op de grote Minoïsche beschaving, in het westen is de bloeitijd in de klassieke Oudheid (hoewel onder de stad Chania ook Minoïsche resten liggen), waarbij het om kleinere, veelal fraai in het landschap gelegen opgravingen gaat. De grootste bloeitijd is vooral in de Byzantijnse tijd. Vanaf de 13e eeuw is Kreta Venetiaans bezit. Dat is nog te zien in de architectuur van de kloosters en sommige monumenten in de steden en te horen aan het enigszins Italiaans aandoende accent van het Kretenzisch Grieks.
Uiteindelijk is de stad in 1645 onder de Turken gevallen (Iraklio viel in 1669) , als een van de laatste gebieden in Griekenland. Dit bijzonder late tijdstip maakt dat Kreta als een van de weinige gebieden in Griekenland de Renaissance heeft meegemaakt, wat we vooral in de Kretenzische literatuur zien, en ook in de ikonenkunst. In 1898, toen Kreta semi-onafhankelijk werd van het Osmaanse Rijk, werd Chaniá de hoofdstad, tot 1971 toen de hoofdstad naar Iraklio werd verplaatst.

Kreta heeft ca. 800 kerkjes en kapellen uit de 11e t/m 15e eeuw, waarvan een niet onbelangrijk deel in het Westen te vinden is. In de meeste gevallen zijn ze prachtig in de natuur of in kleine dorpen gelegen. Met enige schroom hebben we ook een dagexcursie naar Iraklio/Knossos in het programma opgenomen, schroom omdat het een wat lange dag is. Bij de vorige Kerstreis was het geheel verbouwde Archeologische Museum nog net niet open. Nu is het dat wel en het ziet er schitterend uit. Op zichzelf zeer de moeite waard om het te zien. Vindt U de dag te lang, dan heeft U een vrije dag te Chania.

We logeren de gehele reis in een bijzonder prettig, zeer centraal gelegen hotel dat in 2013 volledig gerenoveerd is. De kamers zijn iets aan de kleine kant maar erg comfortabel. Het hotel ligt aan één van de twee pittoreske haventjes van het oude centrum. Het hotel neemt deel aan het ‘Greek Breakfast’ program, een vereniging die betere ontbijten serveert met veel lokale producten. Daarnaast heeft het geothermische luchtbeheersing en beschikt het over certificaten voor goed en verantwoord beheer. We gebruiken alle maaltijden in restaurantjes in de buurt om op die manier met de rijke Kretenzische keuken kennis te maken, die als de beste van de Griekse keuken geldt.
Eind februari hebben we alles gecontroleerd op openingstijden. In de Kersttijd wil dat echter nogal eens veranderen. We zullen alles in november nog weer controleren, maar zelfs ter plaatse kunnen er nog dingen veranderen.

Gids en reisleider: drs. Paul Schiethart, directeur van het bureau. Hij heeft Klassieke Talen en Nieuwgrieks gestudeerd, met Turks en Italiaans als bijvak en hij heeft vele reizen naar Kreta gegidst.Programma van dag tot dag

do 20/12/18:

Vermoedelijk om 12.15 uur vertrek per lijnvlucht van Aegean Airlines (een uitstekende, punctuele maatschappij, die gelieerd is aan Lufthansa) via Athene (overstap) naar Chaniá waar aankomst om 18.50 uur (het is in Griekenland één uur later). Transfer naar ons comfortabele, centraal gelegen hotel waar overnachting. Diner in de buurt.

vr 21/12/18:

Rustig begin van het programma: we maken een wandeling door de stad in de buurt van het hotel. We bezoeken de wijk Kastelli achter het hotel, waar nog resten van het Minoïsche Kydonia te vinden zijn, en bezoeken het Archeologisch Museum, in het voormalige Venetiaanse Sint Franciscus-klooster, met vondsten uit het westelijk deel van Kreta, dus meer uit de post-Minoïsche tijd, hoewel er ook een mooie Minoïsche sarcofaag staat, en het Folkloristisch Museum. Tussendoor gelegenheid om te lunchen. ’s Avonds diner in de buurt van het hotel.

za 22/12/18:

Om 08.00 uur vertrek naar Iraklio (ruim drie uur rijden). We bezoeken ’s ochtends eerst het Minoïsche paleis van Knossos, even buiten de stad. Te Iraklion gelegenheid om te lunchen en daarna bezoek aan het prachtig gerenoveerde Archeologische Museum van Iraklion, met een schitterende collectie fresco’s en voorwerpen uit Minoïsch Kreta (o.a. de slangengodinnen uit Knossos, de beroemde gouden bijen uit Mallia en vele andere). Daarna rijden we terug naar Chaniá, waar diner wederom in de buurt van het hotel.

zo 23/12/18:

We bezoeken het gebied vlak ten Zuiden van Chaniá: de opgravingen van Aptera. Hoewel het oorspronkelijk uit de laat-Minoïsche tijd dateert, zijn de meeste overblijfselen uit de Hellenistische en vooral Romeinse tijd (o.a. baden en de resten van een theater). In het plaatsje Stylos bekijken we het 11e eeuwse Moeder Gods ‘de Servische’ en in naburige dorpen een Nicolaas-kerkje met een groot 13e eeuwse fresco-plan, prachtig gelegen in de boomgaarden en een ander Nikolaas-kerkje met vrij veel fresco’s uit de vroege 14e eeuw. ’s Avonds diner in de stad.

ma 24/12/18:

We gaan naar het minder bezochte uiterste Westen van Kreta, richting het plaatsje Kisamos. In de nabijheid ervan treffen we het klooster van Gonia. Het klooster dateert uit de 17e eeuw en beschikt over een grote collectie 15e eeuwse ikonen, naast exemplaren uit de 17e en 18e eeuw, tezamen één van de belangrijkste ikonencollecties van Kreta. In de buurt bekijken we ook de bijzondere Rotunda van Episkopi, een Byzantijns kerkje met een grote koepel (en fresco’s). We lunchen waarschijnlijk in Paleochora aan de Zuidkust, waar we ook nog een enkel Byzantijns kerkje bekijken. ’s Avonds in Chaniá wederom diner in de stad.

di 25/12/18:

Ten Noordoosten van Chaniá ligt een groot schiereiland, in het Grieks Akrotiri geheten, met o.a. de graven der Venizeli. Eleftherios Venizelos was in de jaren ’10 en ’20 van de 20e eeuw de belangrijkste premier die Griekenland, wellicht de belangrijkste die het land ooit gehad heeft. Hij heeft Griekenland door één van de moeilijkste periodes in zijn moderne geschiedenis geloodst. Vandaar dat de luchthaven van Athene naar hem vernoemd is. De kaap biedt een mooi uitzicht op de stad Chaniá zelf en op de Aegeïsche Zee ten Noorden van Kreta. Op het schiereiland liggen ook een paar mooie kloosters uit de Venetiaanse tijd. We bezoeken o.a. het Ayia Triada-klooster, een Stauropegeïsch klooster, d.w.z. onder gezag van de Patriarch van Konstantinopel, met prachtige ikonen uit de 18e en 19e eeuw.’s Avonds kerstdiner in een sfeervol restaurant in Chaniá.

wo 26/12/18:

Bezoek aan de opgravingen van het antieke Eleftherna. We treffen er Hellenistische muren, Romeinse gebouwen en een vroeg-Christelijke basilica. Naast de opgravingen is er een mooi nieuw museum met vondsten van de opgravingen. Gelegenheid om te lunchen. ’s Middags bezoek aan het historische klooster van Arkadi. Het klooster, met een kloosterkerk met een barokke gevel, dateert uit de 16e eeuw, ten tijde van de Venetiaanse overheersing. Het is tot een monument van Kretenzisch verzet tegen de Turken geworden toen hier bij de grote opstand van 1866 bijna 1000 mannen, vrouwen en kinderen hun toevlucht zochten en bijna allemaal de dood vonden. Terug in Chania diner in de buurt.

do 27/12/18:

We maken een tweede wandeling door Chania, met o.a. bezoek aan het aardige Scheepvaartmuseum en de overdekte markt. De lunch is vrij en de middag is vrij.

vr 28/12/18:

‘s Ochtends transfer naar de luchthaven van Chaniá. Vertrek wederom per Aegean-vlucht, om 09.00 uur via Athene (overstap) naar Amsterdam, waar aankomst op Schiphol om 16.10 uur.