Griekenland: Het illustere Thebe van 24/04 tot 02/05

Klik op de foto voor een dia-show


Data

Van 24/04 tot 02/05

Reisduur

9 dagen

Prijzen

Prijs: € 1.995,00

Vroegboekkorting

Prijs tot: 15/01 - € 1.895,00

Gids & Reisleider

Drs. Paul Schiethart

Inclusief

Alle vervoer en excursies (inclusief entreegelden) zoals in dit programma, alle fooien ten behoeve van de groep, alle hotelovernachtingen met ontbijt, alle diners in een restaurant in de buurt van het hotel.

Toeslagen

Éénpersoonskamertoeslag: € 195,-

Het illustere Thebe

Reis 6

Eén van de meest illustere steden van het oude Griekenland is Thebe, tegenwoordig Thiva geheten. Het is ook een van de oudste steden van Hellas en het is de woonplaats geweest van mythische figuren als Kadmos en Oidipous en o.a. van de dichter Pindaros. De hele Oudheid heeft de stad een belangrijke rol gespeeld en na de Peloponnesische Oorlog aan het einde van de 5e eeuw v.Chr., waarbij Athene en Sparta zichzelf en elkaar uitputten, speelde het zelfs de hoofdrol. Vooral na de slag bij Leuktra in 371 v.Chr. waarbij de beroemde Thebaanse veldheer Epaminondas met zijn eveneens beroemde Thebaanse falanx (slagorde) met lange lansen een klinkende overwinning op de Spartanen behaalde, was de hegemonie van de Thebanen compleet (totdat niet lang daarna Philippos van Macedonië, de vader van Alexander de Grote, op het Griekse toneel verscheen).
Thebe is altijd een belangrijke stad gebleven, tot in de late Middeleeuwen toe, toen het onderdeel werd van het Latijnse (Westerse) hertogdom Athene, dat eerst Frans was en later Catalaans.
Na de komst van de Turken in 1458 is het in de vergetelheid geraakt en een provinciestad geworden, maar wèl een heel gezellige provinciestad! We herhalen dan ook de reis die we in 2021 met veel succes georganiseerd hebben. Het is een standplaatsreis naar een stad die vrijwel geen toeristen kent en nog de sfeer ademt van vòòr het grote toerisme in Griekenland. Het is een mooi uitgangspunt om de gehele landstreek waar het in de Oudheid hoofdstad van was, Boeotië (Viotía in het Nieuwgrieks), te bezoeken.
En in die landstreek komen we tal van interessante monumenten tegen, sommige onbekend maar prachtig (zoals de enorme Myceense burcht van Gla en de imposante Skripou-kerk in Orchomenos), andere wel bekend maar weinig bezocht zoals Chaironeia en Plataiai.
In het programma komen alle perioden van de rijke geschiedenis van het gebied aan bod: archeologische vondsten in het schitterende, nieuwe archeologische museum van Thebe (na Athene en Iraklio het grootste en meest prestigieuze van Griekenland), de genoemde burcht van Gla, kleine opgravingen in bijvoorbeeld Orchomenos en Akrefnio, het slagveld van Plataiai, uit de Middeleeuwen de grote burcht van Livadia, verscheidene kloosters en kerken van grote schoonheid, sommige met mozaïeken, andere met fresco’s, een enkele met een imposante mozaïekvloer en in Livadia nog resten uit de Osmaanse tijd.
We logeren in een prettig middenklasse hotel in het centrum van Thebe in een wandelgebied, zodat men zelf ook van deze gezellige provinciestad kan genieten. Het hotel heeft geen restaurant (wel een ontbijtzaal) zodat we in restaurantjes in de buurt eten.
In de tweede helft van april is het aangenaam weer in dit deel van Griekenland, zonnig met temperaturen rond de 22-25 graden en vrijwel geen regen.

Covid restricties: Omdat de regels regelmatig veranderen, nemen we voordat we een beslissing nemen over het doorgaan van de reis contact met U op over de dan geldende regels. U kunt tot dat moment nog kosteloos annuleren. In november 2021 hebben we de reis zonder problemen kunnen uitvoeren.

Gids en reisleider: drs. Paul Schiethart. Hij heeft Klassieke Talen en Nieuwgrieks gestudeerd, met Turks als bijvak en hij heeft de afgelopen jaren vele reizen naar Griekenland begeleid, waaronder ook deze reis naar Thebe.

Deze reis is CO2-neutraal met een Southpole-certificaat (zie op de Homepage van deze website het tabje Milieu: CO2-neutraal Reizen).Programma van dag tot dag

zo 24/04/22:

Om 15.55 uur per Transavia-lijnvlucht van Amsterdam naar Athene, waar aankomst om 20.10 uur. Van de luchthaven rijden we in een uur naar Thebe, waar overnachting in een prettig, centraal gelegen hotel. Diner in de buurt.

ma 25/04/22:

’s Ochtends gaan we allereerst naar Akrefnio. We vinden hier mooi tegen de bergwand de eenvoudige resten van de antieke stad Akraifia, o.a. het Heroön van Ptoös Apollo. In de buurt treffen we het kerkje van Sint Joris uit 1311 dat vol met fragmenten uit de antieke stad zit (o.a. een edict van Diocletianus). We lunchen in Livadia. Na de lunch bekijken we het machtige en prachtig gelegen fort van Livadia, uit de tijd van Justinianus (6e eeuw n.Chr.) met veranderingen in de Byzantijnse, de Frankische en de Osmaanse tijd.

di 26/04/22:

’s Morgens beginnen we met een wandeling door de stad. Het antieke Thebe ligt onder het moderne, dus op een paar plaatsen zijn die resten aan het licht gekomen. Ook bezoeken we het schitterende, vernieuwde Archeologisch Museum. Het behoort tot de belangrijkste archeologische verzamelingen in Griekenland, maar er komt niemand. Het heeft unieke Myceense terracotta sarkofagen uit het naburige Tanagra, Lineair B tabletten, klassieke sculptuur, Byzantijns beeldhouwwerk, kortom een bijzonder rijke collectie. Naast het museum staat de verdedigingstoren van Saint Omer, gebouwd in 1278 in de tijd van het Hertogdom Thebe/Athene door de Vlaming Nicolaas Saint-Omer. Na de lunch gaan we eerst naar de restanten van een Kabeirion, een heiligdom van de Grote Goden, dat net als dat van Samothraki in de Oudheid een belangrijke rol speelde, met een inmiddels geheel uitgegraven theater. Daarna rijden we via een mooie landweg de heuvels in de buurt van Thebe in om een prachtig 11e eeuws kloostertje te bezoeken. Vanaf het klooster hebben we een indrukwekkend uitzicht over de vlakte van Boeotië.

wo 27/04/22:

Vandaag gaan we allereerst naar Gla. Hier staat de grootste Myceense burcht van Griekenland en niemand kent hem. De burcht, uit 1.300 v.Chr., heeft muren van in totaal 3 km lang en een dikte van 5/5,5 m en ze staan voor een belangrijk deel nog overeind. Er zijn vier stadspoorten en we vinden er de resten van een paleis. De burcht werd gebouwd door de Minyers. Daarna bezoeken we Orchomenos. We bekijken er allereerst de indrukwekkende kerk van de Ontslaping van de Moeder Gods Skripou, gebouwd in 873. Het is een soort grote kruiskoepelkerk, met veel antieke fragmenten aan de buitenkant en mooi beeldhouwwerk aan de binnenkant en ook met enkele, latere fresco’s. In een dorp in de buurt treffen we een kleine elfde eeuwse Nikolaas-kerk, een kopie van de grote kerk in Osios Loukas. In de omgeving van Orchomenos zijn tal van restanten van de antieke stad, waaronder het antieke theater. Ook zijn er de restanten van een Minyisch (vgl. Gla) koepelgraf uit de 13e eeuw v.Chr.. Terug in Thebe diner in de stad.

do 28/04/22:

We gaan naar het Zuiden van Boeotië, allereerst naar een nonnenklooster op de grens met Attika. Het ligt mooi in de bergen en heeft een indrukwekkende 11e eeuwse kloosterkerk, met kapellen uit de 12e eeuw en binnen nog enkele fresco’s en een mooie marmermozaïekvloer. In de buurt zijn de slagvelden van Plataiai (479 v.Chr.). We lunchen in Porto Germano aan zee. Niet ver hier vandaan liggen de opgravingen van het antieke Aigosthaina. De antieke stad heeft nog een belangrijk deel van zijn imposante Hellenistische muren.

vr 29/04/22:

’s Ochtends rijden we naar Tanagra naar het kleine maar bijzonder interessante museum. Tanagra is de hele Oudheid beroemd geweest vanwege de vele terracotta beeldjes die er geproduceerd werden, zoveel dat ze in het Grieks ook Tanagrea’s genoemd worden. Daarna een aardige wijnproeverij in een kleine bodega. Terug in Thiva is de rest van de middag vrij.

za 30/04/22:

’s Ochtends gaan we allereerst naar Chaironeia, bekend om het grote, 6 m hoge, standbeeld van een leeuw, die getuigt van de overwinning van Philippos van Macedonië en zijn zoon Alexander (de Grote) op de Grieken in de slag van Chaironeia in 338 v.Chr. Minder vaak bezocht wordt het interessante archeologische museum met vondsten van de slag, aardewerken modellen van huizen etc. Aan de rand van het dorp ligt ook het redelijk goed bewaarde theater en de akropolis. De stad, geboorteplaats van de antieke schrijver Plutarchus was dan ook niet onbelangrijk in de Oudheid. Vervolgens gaan we in Zuidwestelijke richting naar Desfina, waar we het 14e eeuwse kerkje van de Aartsengelen bekijken (met nog enige fresco’s). We kunnen lunchen in Distomo. We bekijken er ook het Monument voor de Gevallenen (Distomo is het ‘Griekse Putten’, hier werd op 10 juni 1944 de gehele mannelijke bevolking gefusilleerd). Tot slot gaan we naar het naburige Steiri waar het beroemde klooster van Osios Loukas staat. Het klooster is architektonisch gezien wellicht het fraaiste Middenbyzantijnse bouwwerk van Griekenland en dateert in zijn huidige vorm uit de 11e eeuw. De schitterende mozaïeken behoren tot de mooiste van de Byzantijnse wereld.

zo 01/05/22:

We maken een uitstapje buiten Boeotië en bezoeken het eiland Euboea/Evvia, met een brug aan het vasteland verbonden. We gaan allereerst naar de hoofdstad Chalkis, tegenwoordig Chalkida geheten, in de Middeleeuwen Negroponte. Het is een gezellige stad aan het water. We maken een wandeling door de stad die prettig aandoet met zijn neo-klassieke huizen. Het heeft een mooi Archeologisch Museum in ook al een fraai neo-klassiek gebouw, met een kleine maar rijke collectie (o.a. gouden grafgaven). We bekijken ook de Ayia Paraskevi-kerk, oorspronkelijk een Dominicaner kerk uit 1250 met gotische elementen. ’s Middags maken we nog een uitstapje naar de opgravingen van het antieke Eretria, met een bijzonder interessant Archeologisch Museum.

ma 02/05/22:

Transfer van een uur naar de luchthaven van Athene. Vertrek per Transavia-lijnvlucht om 11.45 uur naar Amsterdam, waar we om 14.20 uur aankomen.