Verrassend Albanië: Elbasan en Korçë van 03/04 tot 12/04

Klik op de foto voor een dia-show


Data

Van 03/04 tot 12/04

Reisduur

10 dagen

Prijzen

Prijs: € 1.795,00

Vroegboekkorting

Prijs tot: 15/01 - € 1.695,00

Opmerkingen

N.B. De reis gaat door. Er kan nog geboekt worden.

Gids & Reisleider

Drs. Paul Schiethart, tezamen met een sympathieke Albanese gids

Inclusief

Alle vervoer en excursies (inclusief entreegelden) zoals in dit programma, alle fooien ten behoeve van de groep, alle hotelovernachtingen met ontbijt, en vijf lunches en alle diners in het hotel of in een restaurant in de stad.

Toeslagen

Éénpersoonskamertoeslag: € 180,-

Elbasan en Korçë

Reis 8

Albanië blijft één van de meer bijzondere bestemmingen in Europa. Het land heeft de afgelopen 25 jaar (het stond het eerste jaar van ons bestaan al op ons programma) een ware metamorfose ondergaan met enorme moderniseringen, maar het heeft gelukkig wel zijn vriendelijke karakter behouden. Daarnaast is het een land van grote schoonheid, vooral in de berggebieden in het zuiden. En bij dit alles kent het een grote diversiteit aan monumenten uit alle perioden van zijn rijke geschiedenis. Dankzij de directe vluchten van Transavia. die er tegenwoordig zijn, is het land ook gemakkelijker te bereiken.
In 2018 hebben we een prachtige reis naar het Zuidwesten van het land gemaakt. In 2019 gaan we weer naar het Zuidoosten, naar de twee steden Elbasan en Korçë. Elbasan is van Romeinse oorsprong. Het heette Scampa in die tijd en lag aan de Via Egnatia die nu nog dwars door het bijna geheel ommuurde, historische centrum loopt. Binnen die imposante stadsmuren uit de laat-Romeinse tijd treffen we zoals overal in Albanië waar christenen en moslims altijd vreedzaam naast elkaar leefden (hun religie scheidde hen niet zozeer als hun taal, het Albanees, hen verbond), een paar mooie oude moskeeën en kerken. In de buurt van Elbasan herinneren de overblijfselen van een Romeins paardenstation (waar men van paard kon wisselen en zich kon opfrissen) aan diezelfde Via Egnatia die hier vanuit Dyrrachium (Durrës) en Apollonia samenkwam richting Constantinopel. Dieper het land in treffen we een mooi kerkje dat zijn prachtige fresco’s, geschilderd door de beroemde ikonenschilder Onufri, nog bewaard heeft. Van Elbasan gaan we via (de Albanese oever van) het meer van Ohrid naar Korçë. Het is een gezellige stad met een grote, levendige markt en nog wijken met mooie, oude huizen. Het heeft een enigszins gemengde, Albanees en Griekse sfeer. De stad bezit een groot aantal musea, waarvan het Nationaal Museum van Middeleeuwse Kunst, met een grote ikonenverzameling, het belangrijkste is. In de omgeving, in het schitterende berglandschap van wat Noord-Epiros heet (Zuid-Epiros is Grieks) liggen hier en daar nog verscheidene dorpen met prachtige oude kerkjes, o.a. in Voskopje, een Vlachisch Christelijk dorp. De Vlachen zijn een Roemeens sprekend nomadenvolk dat over de hele Balkan zwierf maar zich hier ook gevestigd hebben. Ook zullen we bij goed weer een tochtje op het Prespa-meer maken.
Begin april hebben we alle gelegenheid om van het prachtige berglandschap van dit deel van Albanië te genieten, met veel loofwoud met hier en daar witte en paarse accenten van de Judasbomen en andere bloesembomen die in deze tijd volop in bloei staan. In 2017 bij deze reis en in 2018 in het Zuidwesten hadden we mooi voorjaarsweer met sporadisch een buitje (de foto’s bij dit programma zijn tijdens die reis gemaakt). Een wandeling naar een kerkje of een dorp laat ons uitgebreid van landschap en voorjaarsweer genieten. In beide steden logeren we in prettige, goede hotels, in Korçe in een modern, sfeervol hotel in een historisch gebouw. In Tirana is het een uitstekend, centraal gelegen hotel. Op de hotellerie is inmiddels eigenlijk niet veel meer aan te merken in Albanië, ook al rammelt het een enkele keer nog een beetje.
Al met al een reis die zeer geschikt is als zowel een eerste kennismaking met dit bijzondere Balkanland, maar ook voor een hernieuwde kennismaking voor wie er al eerder geweest is.

Gids en reisleider: Paul Schiethart. Hij heeft Klassieke Talen en Nieuwgrieks gestudeerd, met Turks en Italiaans als bijvak. Hij heeft de afgelopen meer dan 25 jaar van het bestaan van het bureau en in meer dan 40 jaar als reisleider vele, vele reizen begeleid waaronder sinds de start van het bureau ook naar Albanië. Hij spreekt inmiddels redelijk Albanees. Hij wordt al die jaren bijgestaan door een sympathieke Albanese gids, die zich vooral met het technische gedeelte zal bezighouden.

Deze reis is CO2-neutraal met een Southpole-certificaat (zie op de Homepage van deze website het tabje Milieu: CO2-neutraal Reizen).Programma van dag tot dag

wo 03/04/19:

Om 17.35 uur vertrek per directe lijnvlucht van Transavia naar Tirana, waar aankomst om 20.10 uur. Van de luchthaven van Tirana rijden we naar ons comfortabele hotel in het centrum van Tirana, waar diner en overnachting.

do 04/04/19:

's Ochtends brengen we een bezoek aan het Nationaal Historisch Museum, met de mooiste collectie kunstvoorwerpen uit heel het land. Na de lunch (niet inbegrepen) rijden we in twee uur naar Elbasan waar diner en overnachting in een aardig hotel.

vr 05/04/19:

Te Elbasan ’s ochtends bezoek aan de oude stad, met o.a. de Mbret (Konings-) Moskee uit 1492, de orthodoxe kathedraal uit de 19e eeuw (mooie gesneden ikonostase) en het Folkloristisch Museum in een oud herenhuis, en even buiten de stad aan de ruïnes van een Romeins paardenstation. Gelegenheid om te lunchen in Elbasan. ’s Middags gaan we in een naburig dorp naar de 14e eeuwse Shën Maria-kerk, met prachtige 16e eeuwse fresco’s van Onufri, Albaniës beroemdste fresco- en ikonenschilder. Op de terugweg brengen we ook nog een bezoekje aan de Servisch-Orthodoxe kerk van Sint Vladimir, uit de 19e eeuw. Terug in Elbasan 's avonds diner in de stad.

za 06/04/19:

Van Elbasan reizen we vandaag naar Korçë. Onderweg bekijken we een schitterend gelegen Hellenistische opgraving met o.a. interessante en indrukwekkende rotsgraven uit de 4e eeuw v.Chr. Vervolgens bezoeken we in Lin aan de Albanese oever van het Meer van Ohrid de ruïnes en mozaïeken van een vroeg-Christelijke basilica, prachtig gelegen op een heuvel met uitzicht over het meer. We lunchen te Pogradec en hebben ook gelegenheid hier een wandeling langs het meer te maken alvorens door te reizen naar Korçe waar diner en overnachting in een prettig, centraal gelegen hotel.

zo 07/04/19:

Te Korçë: gehele dag bezoek aan deze gezellige stad: o.a. Nationaal Museum van Middeleeuwse kunst (prachtige ikonencollectie), Archeologisch Museum en Museum van de Albanese Educatie (over de vorming van het Albanese alfabet en de verspreiding van de taal in de late 19e en vroege 20e eeuw in het Osmaanse Rijk). Ook bekijken we de Imrahor-moskee uit 1496. Aan de rand van Korçë gaan we naar het prachtige kerkje van Ristoz (de Hemelvaart van Christus) uit 1389. Een groot deel van de 14e eeuwse fresco’s is bewaard gebleven. Tussendoor is er gelegenheid om te lunchen. ’s Avonds diner in een restaurant in de stad.

ma 08/04/19:

Vanuit Korçë excursie naar Voskopoje (Moschopolis in het Grieks). Van de 15e t/m de 19e eeuw was het een belangrijk handelscentrum. Op het hoogtepunt telde het stadje 50.000 inwoners. De rijke handelaren konden zich veroorloven een aantal prachtige kerken te laten bouwen, van buiten meer gelijkend op een boerenschuur, maar van binnen met koepels en beschilderd door de beste frescoschilders van hun tijd. Een groot deel van die fresco’s heeft de atheïstische revolutie van 1967 doorstaan en zijn nu nog te bewonderen. We lunchen in het dorp (inbegrepen) en op de terugweg naar Korçë bekijken we in een klein dorp nog een ander mooi kerkje. Terug in Korçë diner in het hotel.

di 09/04/19

Van Korçë uit dagtocht naar het Prespa e Madhe, het Grote Prespameer (deels Albanees, deels Macedoons, deels Grieks), waar we bij goed weer een tochtje over het meer zullen maken. In de Middeleeuwen was het een zeer afgelegen gebied waar monniken zich terugtrokken. We komen hier dikwijls ook nog pelikanen tegen. We bezoeken het dorpje Liqenas. In de buurt bekijken we een rotskerkje. Onderweg lunchen we (inbegrepen). Terug in Korçë ‘s avonds diner in de stad.

wo 10/04/19:

Vanuit Korçë excursie naar Kamenicë (restanten van een grote tumulus, grafheuvel, uit de 13e eeuw v.Chr. met een klein museum met enkele vondsten uit de tumulus). Daarna gaan we verder naar Vithkuq, een prachtig bergdorp waar we enkele van de 18 laat-Byzantijnse kerkjes zullen bekijken. We lunchen onderweg (inbegrepen) en bezoeken daarna in Boboshticë nog twee kerkjes: de 13e eeuwse Shën Jovani (Johannes) en de 17e eeuwse Shën Mitri (Demetrios). Beide beschikken nog over fresco’s. Tot slot maken we in het pittoreske bergdorp Dardhë nog een wandeling. Terug in Korçë diner in de stad.

do 11/04/19:

Van Korçë rijden we terug richting Tirana. Onderweg bezoeken we het fort van Petrela, met een prachtig uitzicht over de velden en bergen eromheen. Lunch onderweg (inbegrepen). Te Tirana diner in de stad en overnachting in een comfortabel eerste klas hotel.

vr 12/04/19:

Transfer naar de luchthaven van Tirana voor de Transavia-vlucht direct naar Amsterdam: vertrek om 08.50 uur, aankomst op Schiphol om 11.40.