Israël: Jeruzalem, Stad der Steden van 03/03 tot 09/03

Klik op de foto voor een dia-show


Data

Van 03/03 tot 09/03

Reisduur

7 dagen

Prijzen

Prijs: € 2.075,00

Vroegboekkorting

Prijs tot: 31/12 - € 1.975,00

Gids & Reisleider

Gids: goede, lokale gids, reisleider: drs. Paul Schiethart

Inclusief

Alle vervoer en excursies (inclusief entreegelden) zoals in dit programma, alle fooien ten behoeve van de groep, alle hotelovernachtingen met ontbijt, alle diners hetzij in het hotel hetzij in een restaurant in de stad.

Toeslagen

Éénpersoonskamertoeslag: € 345,-

Jeruzalem, Stad der Steden

Reis 5

Als er één Stad der Steden is, dan is het Jeruzalem wel. Weinig steden hebben zo’n bijzondere sfeer, een mengelmoes van Oosterse culturen en van religies. Als je door de Oude Stad loopt, voel je die welhaast magische sfeer overal. Nu Damascus en Aleppo niet meer te bezoeken zijn of in puin liggen, is Jeruzalem nog een van de weinige steden waar men de vroegere sfeer van het Nabije Oosten kan proeven.
We hebben een wat kortere reis ontworpen, gebaseerd op de dagen waarop Transavia met gunstige tijden naar Jeruzalem vliegt (de KLM vliegt alleen maar ’s nachts). Het programma is erop gericht om in die relatief korte tijd toch zoveel mogelijk te ervaren: We brengen één dag een uitgebreid bezoek aan het Joodse stadsdeel (met vanzelfsprekend de Klaagmuur), één dag aan het Moslim kwartier (met de schitterende Dome of the Rock en Dome of the Chain) en één dag aan de Christelijke (o.a. de indrukwekkende Heilig Grafkerk) en Armeense (met de prachtige Sint Jacobs kathedraal) delen. Daarnaast besteden we één dag aan de Olijfberg en het Israël Museum (met o.a. de beroemde Dode Zeerollen) en als de tijd het toelaat Yad Vashem, het Herrinneringsmonument voor de Holocaust. De laatste dag gaan we naar de beroemde opgravingen van Masada en naar Bethlehem.
Vanzelfsprekend moeten we ons beperkingen opleggen maar we menen dat we toch een tamelijk compleet beeld van Jeruzalem en omgeving kunnen geven.

Natuurlijk zijn we ervan bewust dat reizen naar Israël en de Palestijnse Gebieden een, zoals Buitenlandse Zaken het noemt, veiligheidsrisico met zich meebrengt. Reizen naar dit gebied wordt door hen niet afgeraden, wel wordt er vermeld dat men oplettend dient te zijn. Dat zullen we dan ook zijn. Anderzijds, wachten tot het conflict hier opgelost is, betekent dat men de eerstkomende vele jaren er niet naartoe kan reizen. Al met al een overweging die U zelf dient te maken. Wij zijn van mening dat de situatie niet zodanig is, dat men niet kan gaan. En U wordt wel beloond met een bijzondere sfeer, bijzondere monumenten en musea en prachtige landschappen.

We logeren in een prettig vier sterren hotel, tegenover de muren van de Oude Stad gelegen. We dineren een paar keer in de stad om zodoende wat meer van de lokale sfeer te proeven. Maart is een heerlijke tijd om Jeruzalem te bezoeken. Het is nog niet zo druk, en ook niet zo heet (de temperaturen liggen rond de 20 graden) met al veel zon en niet zoveel neerslag meer.

Gids: Goede, lokale gids die uitleg in het Engels geeft, reisleider: drs. Paul Schiethart. Hij heeft Klassieke Talen en Nieuwgrieks gestudeerd, met Turks en Italiaans als bijvak. Hij heeft de afgelopen 25 jaar van het bestaan van het bureau en in meer dan 40 jaar als reisleider vele, vele reizen begeleid, waaronder ook naar Israël.

Deze reis is CO2-neutraal met een Southpole-certificaat (zie op de Homepage van deze website het tabje Milieu: CO2-neutraal Reizen).Programma van dag tot dag

di 03/03/20:

Om 13.30 uur per Transavia-lijnvlucht naar Tel Aviv, waar aankomst om 19.05 uur. Vandaar in een uur naar Jeruzalem, waar diner en overnachting in een comfortabel, centraal gelegen hotel.

wo 04/03/20:

Wandeling door het Joodse stadsdeel: we komen langs de Cardo (de oude Romeinse hoofdstraat) en vanzelfsprekend ook de Klaagmuur. We bezoeken de Sefardische Synagogen en het Wohl Museum, dat gebouwd is op een deel van het kwartier van Herodes uit de 1e eeuw v.Chr. en het leven uit deze tijd laat zien. In de buurt is het zogenaamde Verbrande Huis, een museum gebouwd op de restanten van een Joods huis uit 70 n.Chr. dat het leven van een Joodse familie uit die tijd toont, we wandelen langs de ruïnes van de Onze Lieve Vrouwe der Duitsers-kerk, een Kruisvaarderskerk uit de 12e eeuw en komen bij de opgravingen van het stadsdeel rond de Tempelberg. Diner in een taverne in de stad.

do 05/03/20:

We bezoeken het Moslim-stadsdeel: We beginnen bijtijds met een bezoek aan de schitterende Dome of the Rock (die kan alleen vóór 09.00 uur door toeristen bezocht worden), met zijn prachtige goudmozaïeken, sterk beïnvloed door de Byzantijnen. Het gebouw dateert uit de 7e eeuw en is het handelsmerk van Jeruzalem geworden. Verder bezoeken we ook de Al Aqsa-moskee, die gebouwd is kort na de ‘Dome of the Rock’ en de belangrijkste moskee van Jerusalem is. Het gebouw heeft vooral na de herovering van Jeruzalem op de Kruisvaarders in de 12e eeuw grote restauraties ondergaan, o.a. een prachtige nieuwe mihrab (gebedsnis) gekregen. Vlakbij is de 13e eeuwse open ‘Dome of the Chain’, met eveneens prachtig mozaïekwerk, en het interessante Islamitische Museum (rijke collectie Arabische kunst). Ook wandelen we over de Via Dolorosa, waar Christus de kruisweg gelopen zou hebben. Diner in het hotel.

vr 06/03/20:

Vandaag staan de Christelijke en Armeense stadsdelen op het programma. Oorspronkelijk waren ze gescheiden en nog tot diep in de 20e eeuw ging het Armeense deel elke avond op slot. Vanzelfsprekend komen we bij de Heilig Graf-kerk, gebouwd in de 4e eeuw en herbouwd in de 12e eeuw, volgens de overlevering op Golgotha. We bezoeken de citadel met mooie uitzichten over de Oude Stad, de schitterende 12e eeuwse Armeense kathedraal van Sourp Hagop (Sint Jacob) en de Gulbenkian-bibliotheek, met een indrukwekkende collectie Armeense handschriften. Diner in een Frans-Arabisch restaurant in de stad.

za 07/03/20:

’s Morgens gaan we naar de Olijfberg, waar volgens de overlevering Christus ten hemel gevaren zou zijn. We treffen er dan ook de Moskee van de Hemelvaart, de kerk van Gethsemane, een Joodse begraafplaats en een prachtige 19e eeuwse Russisch Orthodoxe kerk van Maria Magdalena. ’s Middags bezoeken we het schitterende Israël Museum, vooral beroemd vanwege de Dode Zeerollen, maar het beschikt verder nog over een zeer uitgebreide en diverse collectie (o.a een synagoge uit Paramaribo, Hebreeuwse handschriften, schilderijen van Rembrandt en Monet etc.). Diner in het hotel.

zo 08/03/20:

Vanuit Jeruzalem bezoeken we ’s ochtends allereerst Masada, de indrukwekkende opgravingen van deze Joodse vesting, hoog op een berg boven de Dode Zee gelegen. We gaan met een kabelbaan naar boven en bezoeken de ruïnes uit de tijd van Herodes (o.a. paleizen). Rond 4 v.Chr. kwam het in Romeinse handen maar bij de grote Joodse opstand van 66 n.Chr. kwam het weer in Joodse handen. Na een heroïsch verdedigd beleg van twee jaar werd het uiteindelijk in 73 weer door de Romeinen heroverd. ’s Middags bezoeken we in Bethlehem de Geboortekerk, volgens de overlevering op de plaats waar Christus geboren zou zijn. De kerk wordt gedeeld door de verscheidene Christelijke denominaties. Aansluitend bezoeken we nog een klein Palestijns folkloristisch centrum. Afscheidsdiner in een restaurant in de stad.

ma 09/03/20:

In de loop van de ochtend transfer naar de luchthaven van Tel Aviv voor de terugvlucht per Transavia-lijntoestel naar Amsterdam, waar aankomst om 17.00 uur.

Paspoort & Visum:

Mensen met de Nederlandse nationaliteit hebben geen visum nodig voor Israël. Wel dient Uw paspoort nog zes maanden geldig te zijn vanaf de datum van vertrek uit Israël.