Noord-Rusland: Karelië & Solovki van 29/07 tot 09/08

Klik op de foto voor een dia-show


Data

Van 29/07 tot 09/08

Reisduur

12 dagen

Prijzen

Prijs: € 2.695,00

Vroegboekkorting

Prijs tot: 28/02 - € 2.495,00

Gids & Reisleider

Jelena Koetnaja

Inclusief

Alle vervoer (vliegtuigen, boten, treinen en bussen) en excursies (inclusief entreegelden) zoals in dit programma, alle fooien ten behoeve van de groep, alle hotelovernachtingen met ontbijt, alle lunches (behalve op 29/07/19 en 09/08/19) en alle diners hetzij in het hotel waar men logeert, hetzij in een restaurant in de stad, alsmede het concert te Valaam.

Exclusief

Visumkosten à ca. € 90,-

Toeslagen

Éénpersoonskamertoeslag: € 245,-
Annuleringsverzekering: tot 28/02/2019
€ 175,-, daarna € 189,-

Karelië & Solovki

Reis 18

Wellicht de meest bijzondere reis die we in 2019 organiseren, is de reis naar Noord-Rusland. We gaan naar gebieden die niet zo vaak door buitenlanders bezocht worden en bijv. in de Sovjet-tijd niet bezocht móchten worden. We rijden vanuit Sint Petersburg allereerst naar Sortavala van waaruit we in het Ladoga-meer, het grootste meer van Europa, de kleine Valaam Archipel bezoeken, met op het hoofdeilandje Valaam het gelijknamige klooster uit de late Middeleeuwen. Het is na een zeer bewogen geschiedenis, vooral in de Eerste en Tweede Wereldoorlog toen het een tijdlang tot Finland behoorde, sinds 1989 weer door de Russisch-Orthodoxe kerk in gebruik. We zullen er een concert bijwonen. Het klooster is beroemd vanwege zijn koorzang, een combinatie van meer Byzantijnse en Russisch-Orthodoxe gezangen. Vervolgens reizen we verder naar Petrozavodsk, een gezellige, groene stad aan het Onega-meer. Het is het uitgangspunt voor een bijzondere excursie naar het Kizhi-eiland, waar Ruslands grootste houten kerk staat, een kathedraal gelijk. Het staat dan ook op de Unesco-erfgoedlijst. De kerk uit 1714 heeft 22 koepels over vijf niveaus. Het eiland bezit ook één van de oudste houten kerken van Rusland, die van de Heilige Lazarus uit de 14e eeuw en de Kerk van de Tussenkomst met een grote collectie oude ikonen. Daarna vervolgen we onze reis naar Kem, waar we de boot nemen naar de Solovetski Archipel in een zijarm van de Witte Zee. De eilanden hebben een wat milder mikroklimaat. Het belangrijkste eiland, Solovki zelf, heeft een groot klooster oorspronkelijk uit de 15e eeuw maar in zijn huidige vorm uit het einde van de 16e eeuw. Binnen de ommuring zijn er verscheidene kathedralen die nu weer gerestaureerd zijn. Het klooster werd in de Sovjettijd als Goelag gebruikt. Hieraan is ook een klein museum in het klooster gewijd. We bezoeken ook het eilandje Zayatski waar bijzondere stenen labyrinthen zijn en ook Ruslands eerste stenen haven. Na het verblijf op de Solovetski Eilanden gaan we weer terug naar Kem om vandaar per nachttrein terug naar Sint Petersburg te reizen. Op deze manier hoeven we niet van lokale vluchten en luchtvaartmaatschappijen gebruik te maken.
We beginnen en eindigen de reis in Sint Petersburg. We zullen er bezienswaardigheden bezoeken waar we bij onze vorige reizen niet aan toe kwamen, zoals het eerste zomerpaleis van Peter de Grote in Petersburg zelf en ook een museum voor moderne kunst.
Begin augustus is een uitstekende tijd om dit gebied te bezoeken. De dagen zijn nog lang, wat maakt dat bijvoorbeeld ook de treinreis voor een niet onbelangrijk deel bij daglicht/schemering gemaakt worden. Ook is het weer in deze tijd rustig, met temperaturen tussen de 15 en 20 graden in het noordelijkste deel en iets warmer naarmate we weer zuidelijker gaan, de beste temperaturen om de bootreizen te ondernemen over de Witte Zee en het Onega- en Ladoga-meer.

Gids & reisleidster: Jelena Koetnaja, die uitstekend Nederlands spreekt en ook op voortreffelijke wijze onze andere reizen naar Rusland gegidst heeft.

Deze reis is CO2-neutraal met een Southpole-certificaat (zie op de Homepage van deze website het tabje Milieu: CO2-neutraal Reizen).Programma van dag tot dag

ma 29/09/19:

Vertrek om 09.20 uur per KLM-lijnvlucht van Schiphol naar Sint Petersburg waar we door het tijdsverschil om 13.05 uur aankomen. ’s Middags maken we nog een korte stadsrondrit en een rondvaart door de grachten van Sint Petersburg. Diner en overnachting in een comfortabel viersterren hotel.

di 30/07/19:

’s Ochtends vertrekken we per bus van Petersburg naar Sortavala (260 km) door het mooie Karelische landschap. Lunch onderweg. Diner en overnachting in een prettig drie sterren hotel.

wo 31/07/19:

’s Morgens per boot naar Valaam, het hoofdeiland van de Valaam-archipel in het Ladoga-meer, het grootste meer van Europa. Bezoek aan het centrale kloostercomplex, met concert van het kloosterkoor in de kerk. Lunch in de refter van het klooster. Na de lunch bezoek aan de skite (heremietenkluis) van de Verrijzenis van Christus. Aan het einde van de middag gaat de boot terug naar Sortavala, waar wederom diner en overnachting.

do 01/08/19:

Van Sortavala naar Petrozavodsk (250 km) waar lunch. Na de lunch stadsexcursie in deze gezellige, groene stad aan het Onega-meer, in 1703 door Peter de Grote gesticht (o.a.bezoek aan het lokale museum met een prachtige collectie Noordrussische ikonen). Diner en overnachting in een eerste klas hotel in Petrozavodsk.

vr 02/08/19:

’s Ochtends gaan we per draagvleugelboot van Petrozavodsk naar het eiland Kizhi in het Onega-meer. Bezoek aan de houten kathedralen die dit eiland zo bijzonder maken: de kerk van de Transfiguratie uit 1714 met zijn 22 koepels, de 14e eeuwse kerk van de Opwekking van Lazarus, één van de oudste houten kerken van Rusland, en de kerk van de Tussenkomst met een mooi ikonenmuseum. Na een pick-nick-lunch terug met de draagvleugelboot naar Petrozavodsk, waar diner en overnachting.

za 03/08/19:

Van Petrozavodsk rijden we, wederom door het indrukwekkende landschap van Karelië, naar Kem (400 km). Onderweg bezoeken we het Kivatch natuurreservaat met grote watervallen in de Suna-rivier en in het dorp Kivatch zelf de Uspenskij (Maria ten Hemelopneming)-kathedraal, één van de laatste grote houten kerken van Rusland uit 1774, gebouwd ter nagedachtenis aan de opstand van de boeren op het eiland Kizhi in 1769-1771. Lunch in het restaurant bij het reservaat. Te Kem diner en overnachting in een drie sterren hotel.

za 04/08/19:

’s Ochtends nemen we de boot van Kem naar Solovki, waar allereerst bezoek aan het klooster en het museum gewijd aan de tijd dat het een goelag was. Na de lunch gaan we per boot naar het eilandje Zayatski, dat bijzondere stenen labyrinten heeft en de eerste stenen haven van Rusland. Diner in het dorp en overnachting in het hotel te Solovki.

zo 05/08/19:

‘s Morgens maken we een boottocht om een paar eilandjes van de Solovetski Archipel. Na de lunch beklimmen we de Sekirnaya-heuvel, het hoogste punt van het eiland, met zgn. skiten (heremietkluizen). Diner en overnachting in het hotel te Solovki.

ma 06/08/19:

's Ochtends bekijken we de botanische tuin van Solovki, met vanwege het milde mikroklimaat van de eilanden bijzondere planten voor dit Noordelijke gebied. Na de lunch verlaten we Solovki en gaan we met de boot naar het vasteland, naar Kem. Na het diner te Kem reizen we per trein verder van Kem (vertrek om 20.25 uur) naar Sint Petersburg.

di 07/08/19:

Om 10.00 uur aankomst in Petersburg. Lunch in de stad. ’s Middags bekijken we het huis-museum van de dichteres Anna Achmatova. Diner en overnachting in een centraal gelegen, comfortabel hotel in Sint Petersburg.

wo 08/08/19:

’s Morgens bezoek aan het eerste Zomerpaleisje van Peter de Grote in de Zomertuin in Petersburg. Na de lunch bezoek aan het Erarta Tentoonstellingsgebouw eveneens in de Zomertuin, met een interessante collectie moderne Russische kunst. Afscheidsdiner in een restaurant in de stad.

do 09/08/19:

's Ochtends gaan we nog naar de Izaak-kathedraal. Daarna gaan we naar de luchthaven van Sint Petersburg, vanwaar vertrek wederom per KLM-lijntoestel om 14.05 uur naar Amsterdam, waar aankomst door het tijdsverschil ook om 16.00 uur.