Griekenland: Vóórwinterreis Galaxidi van 01/11 tot 09/11

Klik op de foto voor een dia-show


Data

Van 01/11 tot 09/11

Reisduur

9 dagen

Prijzen

Prijs: € 2.095,00

Vroegboekkorting

Prijs tot: 15/09 - € 1.995,00

Gids & Reisleider

Drs. Paul Schiethart

Inclusief

Alle vervoer en excursies (inclusief entreegelden) zoals in dit programma, alle fooien ten behoeve van de groep, alle hotelovernachtingen met ontbijt, alle diners in een restaurant in de buurt van het hotel.

Toeslagen

Éénpersoonskamertoeslag: € 120,-

Vóórwinterreis Galaxidi

Reis 30

Voor wie vlak voor de winter nog even naar de zon wil, hebben we een leuke extra reis georganiseerd begin november naar Griekenland, naar het pittoreske maar totaal onbekende Galaxidi, niet ver van Delfi. Het is een van de vele interessante stadjes en steden die alleen bij Grieken bekend zijn. Buitenlandse toeristen komen er nauwelijks. Het is ook een historisch stadje, dat in de Griekse Vrijheidsoorlog (1821-1830) een niet onbelangrijke rol gespeeld heeft. Van het rijke verleden getuigen de nog vele neo-klassieke huizen en bijv. een van de oudste lagere scholen van Griekenland, uit 1830, net na de onafhankelijkheid gesticht. De stad is gebouwd op de fundamenten van het antieke Chaleion, waarvan nog delen van de stadsmuren bewaard gebleven zijn. En ook in de Middeleeuwen was het een belangrijke plaats en maakte het deel uit van het Frankische Hertogdom Thebe.
We logeren in een charmant hotelletje, onlangs gerenoveerd, in het centrum van het stadje, op 100 m van het strand en de zee, die in deze tijd nog aangenaam warm is (22 graden). Er is dus voor wie wil, ook gelegenheid om nog lekker in zee te zwemmen. Maar het is ook leuk om aan de gezellige kade wat te drinken. Begin november is nog een mooie tijd in dit deel van Griekenland, met nog tamelijk veel zon en temperaturen rond de 21 graden.
We hebben een gevarieerd programma samengesteld, met bekendere en minder bekende bezienswaardigheden. Een van de bekendere is Delfi, dat in deze tijd van het jaar veel rustiger is en niet zo druk meer met toeristen. Tot de onbekendere behoren het nabij gelegen Amfissa, de eigenlijke provinciehoofdstad van Fokis, de landstreek waartoe zowel Delfi als Galaxidi behoren, en plaatsen als Nafpaktos (het Middeleeuwse Lepanto), Mesolonghi (waar Lord Byron overleed) en Lamia en Ypati. Al met al een heerlijke reis om de winter mee te beginnen.

De reis is ook gemakkelijk vanuit Brussel te ondernemen.

Gids en reisleider: Drs. Paul Schiethart. Hij heeft Klassieke Talen en Nieuwgrieks gestudeerd, met Turks als bijvak en hij heeft vele reizen naar Griekenland gegidst, waaronder ook naar dit gebied.

Deze reis is CO2-neutraal met een Southpole-certificaat (zie op de Homepage van deze website het tabje Milieu: CO2-neutraal Reizen).Programma van dag tot dag

di 01/11:

Om 12.25 uur per Aegean (de nationale luchtvaartmaatschappij van Griekenland)-lijnvlucht van Amsterdam naar Athene, waar aankomst om 16.35 uur. Van de luchthaven rijden we in twee en een half uur, met diner onderweg, naar Galaxidi waar overnachting in een prettig, charmant en centraal gelegen hotelletje.

wo 02/11:

We beginnen met een ontspannen wandeling door het stadje, komen langs de resten van de antieke muren, langs de mooie neo-klassieke kleuterschool uit 1880 en de Lagere School uit 1830, één van de oudste van het land, het aardige Scheepvaartmuseum en de vele neo-klassieke huizen die het stadje nog rijk is. Even erbuiten ligt het klooster van de Heiland uit ongeveer 1250. Het is gebouwd op last van Despoot Michaël II van Arta . Iets hoger op de heuvel van het klooster hebben we een prachtig uitzicht over de stad en de zee. ’s Avonds diner in de buurt van het hotel.

do 03/11:

Vandaag maken we een excursie naar het westen. We rijden langs de schitterende kustweg met aan de ene kant de hoge kale bergen van Fokis en aan de andere zijde de Korinthische Golf naar Nafpaktos, een pittoreske plaats met een groot Byzantijns fort en een schilderachtig haventje. In de Middeleeuwen heette het Lepanto en het is dan ook hier dat in 1571 Don Juan de Austria met de Turken slag leverde en hen overwon, een keerpunt in de betrekkingen tussen West-/Centraal-Europa en het Osmaanse Rijk. We bezoeken, behalve het imposante fort, het kleine museumpje dat aan de slag gewijd is. In het binnenland boven Nafpaktos ligt in de velden een 11e eeuwse kerk met een grote koepel en prachtig Byzantijns metselwerk. Op de terugweg stoppen we nog bij de kleine opgravingen van de akropolis van Eupalio.

vr 04/11:

Vanuit Galaxidi gaan we door de bergen naar het Noorden, naar de stad Lamia, waar in het kasteel een schitterend Archeologisch Museum is gevestigd. Niet ver van Lamia ligt het plaatsje Ypati, in de Middeleeuwen Neopatras geheten. Het was de hoofdstad van een eerst Frans, daarna Catalaans hertogdom. We vinden overblijfselen van dit rijke verleden in het Byzantijns Provinciaal Museum en in de 11e eeuwse kerk van Sint Sofia. We lunchen in een naburig dorp onder de platanen. Voor we terugrijden naar Galaxidi maken we een klein omweggetje langs Thermopylae, waar in 480 v.Chr. de beroemde slag met de Perzen geleverd werd. Terug in Galaxidi diner in het stadje.

za 05/11:

Niet ver van Galaxidi ligt de provinciehoofdstad Amfissa, in de Middeleeuwen Salona geheten. Het ligt in de schaduw van Delfi maar wordt, wellicht daardoor, bijna nooit bezocht. We bezoeken er het fort uit de 13e eeuw, maar met stukken muur uit de 5e en 4e eeuw v.Chr. Bij het fort is de 12e eeuwse kerk van de Heiland, met fraai Byzantijns metselwerk. In het centrum treffen we een mooi vroeg-Christelijk mozaïek van een baptisterium, het mooie Archeologische Museum (vondsten uit de hele provincie Fokis, behalve Delfi, en mooie vroeg-Christelijke mozaïeken) en het kleine Folkloristische Museum. Diner in Galaxidi.

zo 06/11:

Vanuit Galaxidi gaan we wederom naar het Westen, dit keer naar Mesolonghi, de stad waar Lord Byron overleden is. De stad, gelegen aan een lagune met een haast on-Grieks landschap, heeft los van Byron een belangrijke rol in de Griekse Vrijheidsoorlog gespeeld en vanwege de enorme slachtpartij die de Turken na het beleg van de stad hebben aangericht, heet de stad voor de Grieken nog altijd Heilige Stad van Mesolonghi. We bezoeken er het Historisch Museum, het Museum voor Moderne Kunst, de Tuin der Helden en we maken een wandeling door het historische centrum. Na de lunch gaan we naar het Trichonida-meer waar we het 12e eeuwse klooster van de Moeder Gods bezoeken, met fresco’s uit de 12e, 15e en 16e eeuw. Diner in Galaxidi.

ma 07/11:

Vanuit Galaxidi brengen we een bezoek aan Delfi, in deze tijd van het jaar aanmerkelijk rustiger dan in de maanden ervoor. We bekijken de schitterende en indrukwekkend gelegen opgravingen van het heiligdom van Apollo en het lager gelegen ronde tempeltje, de beroemde tholos, die het beeldmerk van Delfi geworden is. ’s Middags gaan we naar het prachtige Archeologische Museum, met o.a. de beroemde bronzen paardenmenner. Diner in Galaxidi.

di 08/11:

Van Galaxidi uit maken we nog een tochtje de bergen boven de stad in, naar het dorp Lidoriki, gelegen in de buurt van een mooi bergmeer. De middag is vrij. Diner in Galaxidi.

wo 09/11:

’s Ochtends rijden we in twee en een half uur terug naar de luchthaven van Athene. Vertrek per Aegean-lijnvlucht om 13.40 uur naar Amsterdam, waar we om 16.10 uur aankomen.