Noord-Albanië & Kosovo: Rondreis van 07/06 tot 16/06

Klik op de foto voor een dia-show


Data

Van 07/06 tot 16/06

Reisduur

10 dagen

Prijzen

Prijs: € 2.095,00

Vroegboekkorting

Prijs tot: 01/03 - € 1.995,00

Gids & Reisleider

drs. Paul Schiethart, samen met een lokale Albanese gids

Inclusief

Alle vervoer en excursies (inclusief entreegelden) zoals in dit programma, alle fooien ten behoeve van de groep, alle hotelovernachtingen met ontbijt, en alle lunches en diners in het hotel of in een restaurant in de stad.

Toeslagen

Éénpersoonskamertoeslag € 145,-
Annuleringsverzekering: tot 01/03/2019
€ 141,- , daarna € 148,-

Rondreis

Reis 15

Van alle landen van Europa behoren Albanië en Kosovo ongetwijfeld tot de meest bijzondere. Albanië is lange tijd sterk geïsoleerd geweest en heeft zich na 1990 aan dit isolement weten te ontworstelen. Steden als Tirana, de hoofdstad, en Shkodër in het Noorden doen inmiddels modern aan. Na vele jaren rondreizen door vooral Midden- en Zuid-Albanië georganiseerd te hebben, maakten we in 2010 voor het eerst een reis naar deze gebieden die tot voor kort niet bereikbaar waren: het onherbergzame Noorden, ook wel de Albanese Alpen genoemd. Het is schitterend bergland dat veel van zijn bijzondere tradities bewaard heeft. Het gebied raakt heel voorzichtig ontsloten en wordt nog nauwelijks door toeristen bezocht.
Geheel anders is het met Kosovo, dat tot de jaren negentig enigszins ontsloten was en daarna geheel ‘op slot’ geraakte door de oorlog, die uiteindelijk uitmondde in een onafhankelijke staat. Nu, ruim tien jaar later, is het er rustig en voor het grootste gedeelte gemakkelijk te bezoeken. Alleen het gebied ten Noorden van Mitrovica valt min of meer buiten de controle van de Kosovaarse regering en ook buiten het bestek van deze reis.
Kosovo kent een grote vlakte, Kosovo Polje (het Merelveld) waar in 1389 de beroemde slag tussen de Serviërs en de Osmaanse Turken geleverd werd. De vlakte wordt omringd door wederom indrukwekkend bergland. In dat bergland zijn prachtige, groene valleien. Daarnaast is het een speling van het lot dat de belangrijkste Servische kloosters en ook het Servisch-Orthodoxe Patriarchaat juist in Kosovo te vinden zijn, de meeste met kerken met prachtige fresco’s. Ze zijn geheel gespaard gebleven en hebben niets aan hun oude luister ingeboet. Het grootste deel van de Kosovaarse Albanezen is moslim (slechts een klein deel christen). We zullen dan ook een aantal indrukwekkende moskeeën zien. Vooral in Prizren is de sfeer van het Osmaanse Rijk nog goed te proeven.
Zoals gezegd, is het gehele gebied dat wij bezoeken, rustig en goed te bereizen. De hotellerie is goed. Begin juni is vooral voor de bergen van Noord-Albanië de meest geschikte tijd. Het is er nog niet te heet en de voorjaarsregens die de wegen moeilijker begaanbaar kunnen maken, zijn voorbij. Al met al is het een reis naar één van de laatste weinig bezochte gebieden in Europa.

Gids en reisleider: Paul Schiethart. Hij heeft Klassieke Talen en Nieuwgrieks gestudeerd, met Turks en Italiaans als bijvak. Hij heeft de afgelopen meer dan 25 jaar van het bestaan van het bureau en in meer dan 40 jaar als reisleider vele, vele reizen begeleid waaronder sinds de start van het bureau ook naar Albanië en later ook naar Kosovo. Hij spreekt inmiddels redelijk Albanees. Hij wordt al die jaren bijgestaan door een sympathieke Albanese gids, die zich vooral met het technische gedeelte zal bezighouden. Hij spreekt vloeiend Servisch wat erg gemakkelijk is bij de bezoeken aan de Servische kloosters.

Deze reis is CO2-neutraal met een Southpole-certificaat (zie op de Homepage van deze website het tabje Milieu: CO2-neutraal Reizen).Programma van dag tot dag

vr 07/06/19:

Rond 10.00 uur per lijnvliegtuig van Austrian Airlines via Wenen naar Rinas tegenwoordig Nëna Teresa Airport geheten, waar aankomst om 14.20 uur. Vandaar in anderhalf uur naar ons comfortabele hotel in het centrum van Shkodër, waar diner en overnachting in een comfortabel hotel.

za 08/06/19:

Te Shkodër: bezoek aan de Rozafa-burcht (vanaf de 4e eeuw v.Chr. in gebruik), de Plumbit of Loden Moskee uit 1773, de 19e eeuwse straat, het ethnografisch-historisch museum en de Marubi-fototheek, één van de belangrijkste fotocollecties van de Balkan en een interessante illustratie van de Albanese geschiedenis vanaf de tweede helft van de 19e eeuw.

zo 09/06/19:

Vanuit Shkodër een excursie door het prachtige berglandschap van de Albanese Alpen, een deel dat in het Albanees Bjeshkët e Namuna wordt genoemd: de Vervloekte Bergen, vanwege hun weerbarstige karakter. Onderweg zien we de prachtige Turkse brug van Mesi en uiteindelijk komen we in het plaatsje Theti, dat in 1908 door de Engelse anthropologe Edith Durham bezocht werd. Zij beschreef als eerste de bijzondere tradities van deze streek. Terug in Shkodër diner in de stad.

ma 10/06/09:

We verlaten Shkodër en maken een schitterende boottocht over het Komani Meer en de Witte Drin door een zeer onherbergzaam gebied naar Bajram Curri, waar we lunchen. De rest van de middag is vrij. Diner en overnachting in een net hotel te Bajram Curri.

di 11/06/19:

Van Bajram Curri maken we een tocht door de Albanese Alpen door de vallei van Valbona naar Tropojë, waar we lunchen. In de loop van de middag gaan we naar Kosovo, naar Gjakova (Dakovica in het Servisch) waar diner en overnachting in een comfortabel hotel.

wo 12/06/19:

Vanuit Gjakova excursie naar Peja (Pec in het Servisch): bezoek aan het Patriarchaat. Het complex bestaat uit drie kloosterkerken verbonden door één narthex (voorhal): de kerk van de Heilige Apostelen uit de 13e eeuw, de kerk van Sint Demetrius uit begin 14e eeuw en de kerk van de Moeder Gods Hodegetria iets later uit de 14e eeuw. Uit alle perioden zijn er prachtige fresco’s, maar een deel dateert uit de late 16e eeuw toen het Patriarchaat na de Osmaanse verovering weer terugkeerde naar Pec. In Peja zelf bekijken we de Bayrakli Moskee uit de tweede helft 15e eeuw. We lunchen in de buurt van Peja en bezoeken ’s middags de indrukwekkende Rugova-vallei. Diner en overnachting te Gjakova.

do 13/06/19:

Te Gjakova: bezoek aan de oude stad: o.a. het historisch museum, het ethnografisch museum in een oud Osmaans huis, de prachtige Hodum Moskee uit 1586, de klokketoren uit 1602 en de bektasji Dervisj-tekke. ’s Middags bezoeken we het Decani-klooster. De schitterende kloosterkerk dateert uit 1327 en is gebouwd op last van de Servische koning Stefan Uros III, die er ook begraven ligt, nadat hij door zijn zoon Stefan Dusan vermoord werd. De grote kloosterkerk kent allerlei verschillende invloeden: Romaans, Gotisch en Byzantijns. Van binnen is de kerk in de 14e eeuw schitterend gedecoreerd met fresco’s, een hoogtepunt in de Servische cultuur. We zullen, net als de vorige keer dat wij deze reis uitvoerden, proberen een deel van de gezongen vespers om 19.00 uur bij te wonen. Terug in Gjakova een wat later diner.

vr 14/06/19:

Van Gjakova via Prizren naar Prishtina. Te Prizren, een echte Osmaanse stad, bekijken we o.a. de Sinan Pasha-moskee uit 1615, de Gazi Mehmet Pasha Hammam, een badhuis uit 1573 en het museum van de Liga van Prizren, gewijd aan de beweging voor Albanese burgerrechten in het Osmaanse Rijk aan het einde van de 19e eeuw, die een begin markeert in de bewustwording van de Albanezen van hun taal en cultuur. Tot slot bekijken we de ruïnes van de Levisja/St. Petka-kerk, uit 1307, die helaas in de troebelen nogal beschadigd werd, maar waar nog enkele fresco’s zichtbaar zijn. Na de lunch is er nog gelegenheid om zelf wat rond te dwalen door deze pittoreske stad. Later in de middag rijden we verder richting Prishtina, de hoofdstad van Kosovo. Even ten Noorden van de stad bezoeken we de Türbe (Mausoleum) van Sultan Murat I, volgens de overlevering gebouwd op de plaats waar zijn tent stond bij de grote slag op het Merelveld in 1389. In Prishtina diner en overnachting in een comfortabel hotel.

za 15/06/19:

Stadsbezoek te Prishtina: wandeling door de stad, langs het Skandërbegmonument (de nationale held van Albanië), het parlement van Kosovo, de Nationale Bibliotheek en bezoek aan o.a. het Kosovo Museum (kleine archeologische collectie) en de Osmaanse buurt. Lunch in de stad.’s Middags bezoek aan het klooster van Gracanica. Het werd gesticht door koning Milutin, vermoedelijk in 1321 vlak voor zijn dood. Een belangrijk deel van de goed bewaarde, prachtige fresco’s dateert ook uit die tijd. Aan het eind van de 14e eeuw werd er een narthex aangebouwd om de fresco’s aan de buitenkant van de kerk te beschermen. In de 16e eeuw werden er nog fresco’s toegevoegd. Terug in Prishtina afscheidsdiner in een gezellig restaurant.

zo 16/06/19:

Een deel van de ochtend is nog vrij te Prishtina, daarna transfer naar de luchthaven van Prishtina. Vertrek, wederom per Austrian Airlines, om 12.40 uur via Wenen naar Schiphol, waar aankomst om 17.00 uur.